Verschillen tussen moedervlekken, sproeten en levervlek

Door Dr. Francis Wu

Moedervlekjes, sproeten en levervlekken zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden en worden vaak ten onrechte onder de noemer moedervlekken gebracht. Wat zijn de verschillen?

De 3 zijn beter te onderscheiden onder de microscoop (biopt). Bij een sproet zijn de hoeveelheid pigmentcellen (melanocyten) gelijk, er wordt alleen meer pigment aangemaakt.
Een levervlek, ook wel een zonnevlek genoemd, heeft eigenlijk niets met je lever te maken. In de medische wereld wordt een levervlek ook lentigo genoemd. Lentigines (meervoud) bevatten zowel meer pigmentcellen als meer pigment. De pigmentcellen zijn gelijkmatig in de onderste laag van de opperhuid verdeeld.
Bij moedervlekken zijn er ook meer pigmentcellen, maar ongelijkmatig verdeeld en opgehoopt in de huid.

Sproeten
Sproeten, in de medische wereld bekend als efeliden, zijn goedaardige vlekken. Ze bevinden zich voornamelijk in het gezicht en zon beschenen gebieden zoals het bovenlichaam, de onderarmen en de onderbenen. Ze ontstaan onder invloed van zonlicht. Daarom worden ze de zomerperiode donkerder van kleur en in de wintermaanden net lichter.
De meeste mensen herkennen sproeten heel makkelijk. Ze komen vaker voor bij mensen met een lichtere haarkleur en huidtype (rood en blond haar).

Lentigo
Lentigines zijn bruine vlekken en ontstaan ook onder invloed van zonlicht. Deze vlekken trekken niet vanzelf weg. Ze kunnen vanaf de puberteit ontstaan, dan worden ze lentigines simplex genoemd. Lentigines solaris of lentigo senilis (levervlek of ouderdomsvlek) zijn ook goedaardige varianten die op een latere leeftijd ontstaan. Je ziet ze vaak op de handruggen en op de wangen.

Het verwijderen van lentigines kan bij SKN2 met laser en IPL. Hiermee worden de pigmentkorrels van de pigmentvlek kapot geschoten zodat het lichaam deze kan opruimen. Voor meer informatie over het verwijderen van pigmentvlekken kunt u op deze link klikken. 

Moedervlekken
Moedervlekken kunnen al van bij de geboorte aanwezig zijn en nemen in de loop der jaren toe. Ze kunnen verschillende kleuren hebben: zwart, bruin, rood of zelfs huidskleurig. Ook de vorm varieert van glad, verheven tot bolvormig. Een lichtbruine moedervlek is moeilijk te onderscheiden van een sproet of lentigo.

Wanneer uw moedervlek bolvorming is of licht verheven kan deze mooi verwijderd worden door middel van de shave techniek. Bij SKN2 kunt u veilig en effectief uw cosmetisch storend moedervlekken verwijderen. Voor meer informatie over het verwijderen van moedervlekken kunt u op deze link klikken. 

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten