Een zonbeschadigde huid, kan je het überhaupt wel herstellen?
Door Dr. Francis Wu
De warmte van de zon voelt zeker goed op onze huid en maakt ook vitamine D aan. Maar het kan kan schade aan onze dermis toebrengen. Een zonbeschadigde huid zoals pigmentvlekken, fijne lijnen, gesprongen bloedvaatjes en aktinische keratosen (voorloper van huidkanker) betekent niet dat het een hopeloze zaak is. Een volledig herstel van de huid is niet mogelijk, maar we hebben tips wat je eraan kan doen om erger te voorkomen.
Chemische peeling
Chemische peeling verwijderen de bovenste lagen van je huid te verwijderen. Hierdoor zit je huid er frisser uit, fijne lijntjes en rimpels minimaliseren en pigmentvlekken verminderen,
Peelingen variëren van zeer mild tot zeer intense zure peeling (zoals een TCA-peeling) die downtime vereisen. Hoewel sterkere peeling de meest opvallende resultaten kunnen opleveren, is het niet voor iedereen geschikt. Laat je adviseren door je huidspecialist op basis van uw huidskleur en specifieke wensen.
Hoewel een professionele chemische peeling doorgaans sterker zijn (rond pH 2,0), kan je thuis kiezen voor de minder sterke peeling met fruitzuren AHA’s en BHA’s, melkzuur en amandelzuur. Deze oppervlakkige peeling, hebben bijna geen downtime en helpen goed bij milde huidproblemen zoals lichte verkleuring en ruwe textuur.
Cosmetische ingrediënten:
Vitamine A:
Producten met vitamine A zoals, tretinoïde is een krachtige en effectieve optie om bestaande zonneschade verminderen. De vrij verkrijgbare optie is retinol, is afhankelijk van verschillende concentraties en formuleringen verkrijgbaar. De werkzaamheid retinol is al bij 0.3%. Een hogere concentratie is niet altijd beter, het kan huidirritatie geven en meer absorptie in het lichaam. Vitamine A is vooral geschikt bij het verminderen van fijne lijnen, verwijderen van dode huidcellen en het verkrijgen van een egalere teint.
Vitamine B3 (Niacinamide):
Niacinamide, één van de acht B-vitamines, is de zogeheten essentiële vitamines. Dat houdt in dat er slecht een klein deel opgeslagen kan worden in ons lichaam.
Niacinamide kan de kans op huidkanker kan verkleinen! Uit een Australische studie is gebleken dat het gebruik van niacinamide een vermindering kan hebben op actinische keratose (voorloper van huidkanker, plaveiselcelcarcinoom). In de test werd gebruik gemaakt van een 1% niacinamide zalf. Zelfs lage doses uv-straling kunnen meetbare DNA schade in de huid aanrichten. Niacinamide is in staat dit herstel te verbeteren en vermindert de door uv-straling veroorzaakte onderdrukking van immuunreacties van de huid.
Laserbehandeling
Er is een hele reeks laserbehandelingen die de verkleuring, dofheid en ruwe textuur veroorzaakt door schade door de zon kunnen aanpakken. Je hebt drie tot vier laserbehandelingen nodig met een tussenpoos van 3-4 weken. Hoe rekening mee met ongeveer vijf dagen downtime.
CO2 laser
De CO2 laser is een laser welke hittebundels in de huid maakt waardoor er een wondgenezingsproces op gang komt. Op deze manier worden extra collageen en elastine aangemaakt, wat de huid een echte boost geeft. Fijne lijntjes en rimpels worden in een enkele behandeling verminderd en het geeft een huidverstrakkend effect. Houdt er echter wel rekening mee dat het een behoorlijk intensieve behandeling kan zijn, waarbij er korstvorming en zwelling plaatsvindt. Het is daarom ook niet geschikt voor elk huidtype. Laat je goed informeren door de huidtherapeut voor je deze behandeling ondergaat.
IPL
Naarmate we ouder worden kunnen er steeds meer pigmentvlekjes en vaatjes ontstaan. IPL staat voor Intense Pulsed Light en lijkt een beetje op een laser. IPL werkt echter met meerdere golflengtes (dit is hoe diep het licht in de huid komt) en kan daarom verschillende huidindicaties behandelen, waaronder roodheid en pigment.
Wat je zelf kan doen
Zonbescherming is en blijft de belangrijkste remedie. Er zijn twee soorten ultraviolette zonnestralen: ultraviolet A en B.
De intensiteit van UVB hangt af van het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag, en zorgt voor huidverbranding. Hoewel minder intens dan UVB, zijn UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig. Deze kunnen door wolken en glas binnendringen.
UVA dringt diep door in de dermis, en heeft effect op je collagene en elastine huidvezels. De elastine en collagene vezels zorgen voor de elasticiteit van de huid. Op termijn kunnen UVA stralen leiden tot huidveroudering zoals rimpelvorming, fijne lijntjes, huidverkleuringen en zelfs huidkanker.
UVB stralen komen tot in de opperhuid (epidermis) en zijn verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Teveel UVB veroorzaakt DNA schade, roodheid, zonverbranding en op den duur huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas en is UVB minst sterk gedurende herfst en winterperiode in Nederland.