Gewoontes die je huid teveel irriteren – uit de dermatologische praktijk

Door Dr. Francis Wu

Er zijn bepaalde huidverzorgingsgewoonten waarvan we allemaal weten dat ze niet geweldig voor je huid zijn, zoals naar bed gaan zonder je make-up te verwijderen, op een zonnige dag zonder zonbescherming naar buiten gaan. Op deze manier kunnen later pigmentvlekken ontstaan (lees meer over pigmentvlekken verwijderen) Of bijvoorbeeld je gezicht wassen met een gewone blok handzeep. Deze zijn vrij logische voorbeelden maar toch zijn er andere gewoontes die niet altijd goed zijn voor je huid. Deze vallen dan onder de noemer ‘bad habits’ voor je huidbarrière.

Even een dermatologische opfrisbeurt, wat is je huidbarrière?

Je huidbarrière werkt als het natuurlijke beschermenlaag van je huid. Het heeft onder andere een talglaag, een zuurgraad en een eigen huidmicrobioom (dat is een laagje “goede bacteriën” die je huid gezond houden).

Wanneer dit ecosysteem wordt verstoord door invloeden van binnenuit (slecht slapen, stress, junkfood, medicijnen) of buitenaf (seizoen, verwarming/airco) kan dit leiden tot een hele reeks problemen, waaronder droogheid en huidirritatie.

Een goed functionerende huidbarrière is noodzakelijk om vocht in de huid vast te houden.

Bodylotion op droge huid

Een bodylotion smeert lekker uit, plakt niet en trekt ‘goed’ in. Maar wist je dat de huid juist droger maakt? Een bodylotion bevat meer water in vergelijking met een crème of een zalf. Doordat het relatief meer water bevat glijdt het soepeler over de huid, maar water verdampt op de huid. Door de verdamping onttrekt er meer vocht uit de huid wat leidt tot een drogere huid. Een drogere huid gaat schilferen, daarna jeuken en tenslotte kan het eczemateus worden. Dermatologisch wordt dan de diagnose: asteatotisch eczeem gesteld, eczeem op basis van en droge huid.

Heet of frequent douchen

Warme douche is rustgevend voor je geest. Een ochtend ritueel om wakker te worden en in de avond om lekker te ontspannen.

Heet water is echt iets dat schadelijk kan zijn voor de huid,  het kan je huid strippen van essentiële lipiden en eiwitten en je huidzuurgraad is verstoord. Hierdoor kan het veel makkelijker leiden tot een drogere huid, verstoring van je huidmicrobioom en eczeem.

In het ideale geval is je douche warm (niet te heet) en kort. Als je echt niet zonder die stomende douches kunt leven, probeer het dan kort te houden. Zorg ervoor dat je een hydraterende crème, zalf of olie gebruikt om je huidbarrière te herstellen.

Frequent exfolieren

Teveel je huid scrubben of exfolieren. Scrubben van je huid, om de oppervlakkige dode huidcellen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je huid frisser uitziet.

Als je een normale of eenvettehuid hebt dan kan je 2-3 x per week scrubben. Is de huidgevoeligbeperkt het tot maximaal 2 x per week.

Er zijn verschillende manieren om je huid te scrubben. 1. suiker, zout of plastic microbeats scrubs – het laatste is minder duurzaam en slecht voor het milieu 2. fruitzuren – AHA, BHA, glycolzuur, salicylzuur en 3. borstels.

Borstels werken goed maar kan de huid meer irriteren.

Voor degene met een gevoeligehuid bouw het voorzichtig op en begin met 1 x per week en met laag geconcentreerde fruitzuur zoals BHA.

Tekenen van over exfoliatie zijn: droge huid, geirriteerd, rood, branderigheid, glans op de huid zonder huidverzorgingscrème en soms ook pustels omdat de huidbarriere verstoord is.

Bonus: Citrus sap masker – uit je Do It Yourself lijst

Een peeling om je huid lente klaar te maken door je overtollige huidcellen te verwijderen. Hiervoor wordt weleens citrusvruchten in gezichtsmaskers of peeling gebruikt om het lekker te laten ruiken. De lekkere frisse geur is limonene, een van de bestanddelen van citrus vruchten. Maar tegelijkertijd  kan het voor veel mensen een huidallergie veroorzaken. En ook kan bepaalde stoffen in citrusvruchten in combinatie met zonlicht een foto-toxische huid reactie veroorzaken. Deze huidreactie gaat gepaard met roodheid, jeuk en soms blaasjes na enkele uren in de zon. Limonene bevattende huidverzorgingsproducten die je in de winkel koopt, is gebalanceerd en laag geconcentreerd.

Literatuur

Mioduszewski M, Beecker J. Phytophotodermatitis from making sangria: a phototoxic reaction to lime and lemon juice. CMAJ. 2015;187(10):756.

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten