Laserontharing  

Door Jamy van den Brink

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor laserontharing. Sommige mensen kiezen voor laserontharing om geen zichtbare stoppels meer te hebben na het scheren, veel last hebben van scheerirritatie, in transitie zijn van man naar vrouw of omdat zij zich simpelweg niet meer willen scheren (bijvoorbeeld de bikinilijn). Vrouwen kunnen last hebben van hirsutisme, waardoor zij beharing krijgen volgens het mannelijk beharingspatroon. Ook zijn er verschillende medicijnen en aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de haargroei wordt gestimuleerd. Dit wordt hypertrichose genoemd.  

Hoe werkt laserontharing?

Bij laserontharing worden er meerdere pulsen gegeven. Per puls wordt het licht uit de laser opgenomen in het melanine, of wel het pigment van de haren. Deze puls zorgt voor het verhitten van de haarzakjes waardoor zij worden vernietigd. 
Laserontharing is alleen effectief bij haren die zich in de anagene haargroeifase bevinden. Dit komt door het contact van de haar met de haarpapil en een goede bloedvoorziening in deze fase. 

Haren groeien in een cyclus. Elke haar bevindt zich in een ander deel van deze cyclus. Dit zorgt ervoor dat onze haren niet allemaal tegelijkertijd uitvallen. De cyclus bestaat uit 4 fases;  

  • Anagene fase: Dit is de groeiende fase en het eerste deel van de haargroeicyclus. De cellen delen snel en er is een goede bloedtoevoer wat zorgt voor haargroei. 
  • Catagene fase: Na de haargroeifase gaan de haren de catagene fase in. In deze fase stopt de haar met groeien en maakt het zich los van de bloedtoevoer waardoor de haar zwakker wordt. 
  • Telogene fase: Tijdens de telogene fase rust de zwakkere haar terwijl onder deze haar een nieuwe haar start met groeien. 
  • Exogene fase: De zwakke haar valt uit.  

Omdat niet alle haren zich in dezelfde haargoeifase bevinden en laserontharing alleen werkt op haren in de anagene fase, zijn er meerdere behandelingen nodig met een tussenperiode van 6-8 weken.  

Tijdens de behandeling zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om rekening mee te houden. De laser richt zich op het pigment van de haar. De laser ziet geen verschil tussen het pigment van de haar en het pigment van de huid. Het is daarom van belang om niet te zonnen of zelfbruiner te gebruiken tijdens de behandelingen. Op deze manier is het kleurverschil tussen de huid en de haar beter zichtbaar voor de laser waardoor hij alleen de haar behandeld en niet het pigment van de huid aantast. Om dezelfde reden is het niet mogelijk om lichtblonde, grijze of oranje haren te behandelen. Deze haren bevatten te weinig pigment om te worden gezien door de laser. Voor de haren met te weinig pigment is elektrische epilatie een alternatieve behandelmethode.  

Wilt u af van ongewenste haargroei? Neem contact op voor een vrijblijvend consult.  

Mail ons

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten