melanocyt pigment huidskleur

Melanocyt – je pigment fabriek in de huid

Melanocyten ookwel pigment-producerende cellen genoemd. Deze cellen bevinden zich in de onderste laag van je opperhuid, haren en ook in de iris van je ogen. Per vierkante millimeter worden er tussen de 1000 en 2000 melanocyten in de huid gevonden. Dat is ongeveer 5% tot 10% van de cellen in de basale laag van de epidermis. Hoewel hun grootte variëren, zijn melanocyten meestal 7 ɥm lang en hebben ze net als tentakels van een inktvis contact met keratinocyten (huidcellen). Een melanocyt is ruwweg ‘verbonden’ met 40 keratinocyten.

Melanine (pigment) wordt door pigmentcellen (melanocyten) gemaakt met behulp van het aminozuur tyrosine in de onderste basale laag van de opperhuid (epidermis). 1. Tyrosine wordt door een enzym tyrosinase geklieft en afhankelijk van je huidtype vormt er eumelanin en pheomelanin. Nog in de melanocyten wordt vervolgens melanine ingepakt en getransporteerd in melanosomen. 2. Via uitstulpingen in een melanocyt verlaten de volgepakte melanosomen naar keratinocyten. 3. De verplaatsing van melanine gevulde keratinocyten van de onderste gedeelte van de epidermis naar het oppervlak, resulteert in een donkere tint.

melanocyt pigmentcellen pigment iconic elements

Pigment verschillen van dermatologische huidtypen (Fitzpatrick)

Eumelanin is bruin-zwart en het beschermt ons tegen ultraviolete licht (foto-protectief). Pheomelanin is geel-rood, foto-reactief en beschermt niet tegen ultraviolete straling. Mensen met een lichte huidskleur huidtype 1 (mensen met rode haren) & 2 (blonde haren en blauwe ogen) produceren meer pheomelanin en verbranden sneller in de zon. Donkere huidtypen 3-6 hebben voornamelijk eumelanin en zijn goed bestand tegen de zon.

Andere verschillen, mensen met een donkere huid hebben grotere melanosomen en zijn gelijkmatig in de epidermis verspreidt. De melanosomen bevatten twee keer zoveel melanine in vergelijking met mensen met een lichte huidkleur. Een huidcel bevat 200 melanosomen bij mensen met een donkere huid en < 20 melanosomen bij lichtere huidtypen.

Bij mensen met een blanke huidskleur zijn de melanosomen meer geclusterd, kleiner en bevinden niet in de toplaag van de epidermis. Door ultraviolet licht wordt de pigmentproductie geactiveerd en wordt je huid bruiner. Aziaten zitten er tussenin en hebben ook grotere melanosomen.

Wil je meer hierover weten: Pigment

Natuurlijke zonbescherming op basis van je huidskleur

Mensen met een donkere huidtype hebben een natuurlijke SPF12 waarde van zichzelf en een zongebruinde huidtype 2 (lichte huid en blond haar) heeft slechts SPF 4 bescherming. Met andere worden SPF12 betekent biedt ongeveer 91% bescherming alleen tegen UV-B stralen en niet tegen UVA stralen. SPF4 beschermt ongeveer 78%, tegen UV-B stralen.

Ook mensen met een donkere huid kunnen verbranden en in mindere mate ook huidkanker ontwikkelen! Een studie toonde een gemiddelde melanoom 5-jaar overlevingskans slechts 67 procent bij zwarte mensen versus 92 procent bij blanke mensen.

Natuurlijk bruin zonder zon

Recentelijk is een eiwit genaamd “OPSIN3” in melanocyten ontdekt. Dit eiwitje reageert op hoog energetisch zichtbaar blauw licht. Mensen vanaf huidtype III (bruine ogen en bruin haar), kan melasma ontwikkelen of bruiner worden zonder in contact te zijn gekomen met UV zonlicht. Moet je bang zijn voor blauw licht uit je mobiele telefoon, laptop of tablets? Nee, het blauwe licht is te zwak om je huid donkerder te maken.

Zonbescherming

Minerale zonnebrandcrème met ijzeroxide of antioxidanten erbij hebben de meest brede UV bescherming voor je huid. De combinatie minerale filters zoals titaniumdioxide, zinkoxide en ijzeroxide of antioxidanten dekken UV-B, UV-A en blauw licht.

Wist je dat: Titaniumdioxide je huid voornamelijk tegen UV-B beschermt en Zinkoxide werkt beter tegen UV-A stralen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten