pigmentvlekken huidaandoenning

Pigmentvlekken na een huidaandoening

Pigmentvlekken na een huidaandoening worden door huidspecialisten in een adem vaak PIH genoemd of ook wel een post inflammatoire hyperpigmentatie. PIH is een donkere verkleuring van de huid op de plek waar de huid beschadigd is geweest. De PIH is meestal gelijk in vorm, grootte en aantal als het ziektebeeld of als de beschadiging. Denk bijvoorbeeld aan de vlekjes die achterblijven na acne die wat verheven kunnen zijn, maar ook evengoed vlak. De structuur van de huid hoeft ook niet altijd te veranderen. PIH is onschuldig, maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren.

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaat ten gevolge van een huidirritatie, een wond of een huidontsteking, post-inflammatoir betekent letterlijk na-ontsteking. Tijdens het genezingsproces van een wonde of huidziekte worden er pigmentcellen (melanocyten) geprikkeld en melanine (pigment) aangemaakt. Dit veroorzaakt dan pigmentvlekken in de huid. De beschadigde huid mag dan wel helemaal hersteld zijn, vaak vormen er toch pigmentvlekken en die worden enkel intenser bij blootstelling aan zonlicht. De vorming van pigmentvlekken na huidbeschadiging komt vooral voor bij mensen met een donkere huid, bruin haar of bruine ogen. Mensen met Aziatische of Negroïde huidtypen hebben er veel last van. Hoe donkerder de huid hoe groter de kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie en hoe langer het duurt voordat vlekken verdwijnen en de huid weer normaal wordt.

Acne is een bekende huidaandoening waarbij pigmentvlekken ten gevolge van een ontsteking ontstaan. Vooral mensen met een donker huidtype hebben bij acne last van PIH, omdat zij een actiever pigmentsysteem hebben dan mensen met een lichtere huid.  Ook zijn er bepaalde geneesmiddelen die PIH kunnen veroorzaken. Lees het artikel over geneesmiddelen en lichtovergevoeligheid om hier meer over te weten.

Naast acne en andere huidbeschadigingen, kan PIH ook voorkomen op plekken waar veel gekrabd wordt. Hoewel er bij melasma (zwangerschapsmasker) te veel pigment wordt gevormd, wordt het gezien als een aparte huidziekte die niet vooraf wordt gegaan door een ontsteking van de huid.

Hoe kan ik mezelf verzorgen?

Kijk goed naar je huid. Als je last hebt van een onderliggende huidaandoening, moet je die zo goed mogelijk behandelen om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

Heb je een wondje of een herstellend plekje? Bescherm het dan goed met zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Minerale zonnebrandcrème met titaniumdioxide EN zinkoxide werkt direct en bezorgt je huid de minste irritatie.

Laat wondjes goed genezen en blijf van dat korstje af. We weten allemaal hoe verleidelijk het is om het eraf te krabben, maar probeer er zo min mogelijk aan te zitten. Als het je echt niet lukt, kan je de plekken gerust met een pleister afplakken.

Probeer bij jeukende huidaandoeningen zo min mogelijk te krabben.

Andere adviezen

Hieronder nog enkele tips hoe je pigmentvlekken effectief en efficiënt kan behandelen:

Gebruik overdag minerale zonbescherming met minimaal SPF30 en cosmetische ingrediënten die pigmentvlekken verminderen. Er zijn ook enkele cosmetische huidverzorgende ingrediënten die je huid kunnen stimuleren zoals Vitamine A, C, Vitamine B3 (Niacinamide), Arbutine, Kojic Acid, Resveratrol.

Camouflagetherapie is ook een mogelijkheid. Wanneer pigmentvlekken heel donker zijn, kan make-up onvoldoende dekkend zijn. De huidtherapeut kan met camouflagetherapie crèmes op kleur maken die passen bij jouw huid om zo je pigmentvlekken bedekken.

Een andere optie is chemische peeling. De peeling gebeurt onder begeleiding van een huidspecialist en stimuleert de huid om sneller af te schilferen en zich te gaan vernieuwen. Hierdoor zullen vlekjes sneller vervagen en wordt pigment lichter.

Bij microneedling worden er door middel van de dermapen hele kleine gaatjes in de huid gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er een huidvernieuwingsproces op gang komt en de huid zichzelf gaat vernieuwen. Omdat het op een gecontroleerde manier gaat, is de kans op nieuwe pigmentvorming vrijwel onbestaande, ook bij mensen met donkere huidtypes.

Ga zeker niet zelf blekende crèmes kopen. Die bevatten namelijk vaak stoffen zoals hormoonzalven die de huid kunnen verdunnen bij langdurig gebruik zonder instructie van je arts. Overleg met een huidtherapeut of eventueel met je arts of apotheker als je een blekende crème wilt smeren.

Huidverzorgingsproducten

SPOTREDUCER

Winnaar van de Grand Prix de la Beaute award in Hong Kong in 2016! Door een unieke combinatie ingredienten vermindert Iconic Elements Spotreducer een ongelijkmatige teint, vlekjes en plekjes. Bevat vitamine B3 (niacinamide) en ectoïne (een celbeschermende booster) die elkaar versterken.

Vitamine B3 remt de directe productie van melanine (huidpigment) niet, maar stopt tot maximaal 68% het transport van melanosomen (orgaantje in een huidcel dat pigment in een pakkeetje opslaat) naar de omliggende keratinocyten (huidcellen). Uit een klinische studie is gebleken dat bij een toepassing van een crème, die was samengesteld uit vitamine B3, gedurende 8 weken de huid geleidelijk aan lichter werd. De ouderdomsvlekken rond de ogen en op de wangen werden verminderd. Meer over pigment en met name over melanocyten (pigmentcel), melanosomen (pigment pakketje)

Dubbelblind gerandomiseerd onderzoek (Niacinamide versus Hydrochinon bij patienten met zwangerschapsmasker) uit 2011 concludeerde: Niacinamide verminderde donkere vlekken, ontstekingsreactie en solaire elastose (=verlies van je elastische structuur in de lederhuid) en is een veilig en effectief.

Ectoïne is voor het eerst ontdekt in de woestijnen en de zoutmeren van Egypte. Het is een natuurlijke stof die micro-organismen beschermt tegen uitdroging, UVA- en UVB-straling en extreme temperaturen. Uit een onderzoek dat onder meer dan 100 vrouwen werd uitgevoerd werd bevestigd dat ectoïne niet alleen rimpels vermindert, maar ook de vorming van nieuwe rimpels voorkomt. Daarnaast ondersteunt ectoïne de herstelmechanismen van de huid tegen UV-schade waardoor de vroegtijdige foto-veroudering wordt beperkt. Ectoïne bindt ook watermoleculen waardoor de huid gladder en soepeler aanvoelt.

Geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

TARGETED PIGMENT SERUM, meer focus op pigmentvermindering

Gecombineerd met hoog en laag moleculaire hyaluronzuur voor betere opname in de huid. Het helpt pigmentvermindering door een drievoudige werking, vermindering pigmentaanmaak, overdracht pigment naar je huidcellen en geeft een lichte exfoliatie. De actieve ingredienten zijn: Arbutin Niacinamide en Malic Acid.

FASE 1: Pigment bij de bron remmen

pigmentvlekken targeted pigment serum iconic elements melasma

Arbutin: Dit ingrediënt is afkomstig van bessen. De werking berust op het afremmen van de tyrosinase activiteit in de pigmentcel (melanocyt). Dit is een enzym betrokken bij het aanmaken van pigment in de huid.

FASE 2: pigment afgifte

Niacinamide – ookwel Vitamine B3: Het remt de afgifte van pigmentpakketjes van een pigmentcel (melanocyt) naar de huidcellen (keratinocyten).

FASE 3: pigment in hoornlaag

Malic & lactic acid: Mocht er toch pigment in de huidcellen terecht komen dan kunnen appel (malic) en melkzuur (lactic) de huid licht peelen. Hierdoor verminderen het aantal pigmenten in de huidcellen sneller.

Geschikt voor mensen met een normale huid.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten