Cosmetische behandeling, wat zijn de redenen om het te laten doen?

Door. dr. Wu

Minimaal invasieve cosmetische behandelingen nemen jaarlijks toe. Tegenwoordig is het meer en meer geaccepteerd. Aan cosmetische ingrepen denk je al snel aan injectables zoals botuline toxine, fillers, maar ook peelings en verschillende laser behandelingen om minder vermoeid uit te zien en de huid stralender te maken. Maar cosmetische behandelingen van storende moedervlekken, acne littekens,  rosacea teleangiectasia, verdikte littekens, alopecia, overbeharing, cellulitis, hardnekkige en dieet resistente buikvetjes, wijnvlek, overmatig transpireren, HIV lipodystrofie in het gezicht en tatouage vallen hier ook onder.

Studie

In deze studie werden 30 personen, die een ingreep al hebben ondergaan of overwegen om een ingreep te laten doen, geïnterviewd. Er deden 7 mannen en 23 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 41,9 jaar.

Acht verschillende thema’s zijn aan bod gekomen. 1. Emotionele en mentale gezondheid (zelfvertrouwen, zelfbewust, stigmatisering)  2. Cosmetisch uiterlijk (normaal, beter, jonger uitzien, beter op de foto) 3. Lichamelijke gezondheid (angst voor verval, infectie) 4. succes op werk en/of school 5. sociaal welzijn (sociale angsten, relatie, binnenkort sociale event) 6. kosten en/of gemak 7. procedurele percepties (kliniek reviews, reputatie arts) en 8. timing van behandeling (een lifestyle verandering, financieel).

Wat zijn de redenen:

De volgende motivateis om een ingreep te laten doen waren: verlangen emotionele toestand/geluk verbeteren, verbeteren mentaal welzijn/zelfrespect, algehele verbetering uiterlijk, lichamelijke aandoeningen verminderen, meer zelfvertrouwen in een professionele omgeving, verminder sociale angst, en minder tijd en/of energie of geld besteed aan het verbergen van het fysieke onvolmaaktheid. De reputatie van zorgverlener waren ook belangrijk voor patiënten, net als de effectiviteit en levensduur van de procedure.

Het zijn voornamelijk de fysieke en psychosociale thema’s om tot een cosmetische behandeling over te gaan. Verschillende perceptie van een aandoening zorgen voor een verschuiving van een patiëntgerichte benadering. Het is belangrijk om de verschillende ervaring van het probleem centraal te stellen.

Literatuur

Waldman A, Maisel A, Weil A, Iyengar S, Sacotte K, Lazaroff JM, Kurumety S, Shaunfield SL, Reynolds KA, Poon E, Robinson JK, Alam M. Patients believe that cosmetic procedures affect their quality of life: An interview study of patient-reported motivations. J Am Acad Dermatol. 2019 Jun;80(6):1671-1681.

AANGESLOTEN BIJ

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten