Wat zijn de verschillen tussen UVA, UVB stralen en SPF-huidbescherming

Door dr. Wu

Huidbescherming tegen de zon is belangrijk, dat kan vele doeleinden hebben. De voornaamste reden is huidkanker preventie, maar ook preventie tegen pigmentvlekken na een huidbehandeling en voortijdige rimpels en fijne lijnen te voorkomen.

Het valt tijdens het spreekuur op dat er verwarring is tussen de verschillende zonnestralen en wat is een goede bescherming tegen de zon.

Huidbescherming tegen verschillende stralen?

Allereerst de licht van de zon, bestaat uit een aantal elementen: Ultraviolet A (UVA), Ultraviolet B (UVB), zichtbaar licht en infrarood (IR).

Voor meer: zonnestralen

UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. Deze UVA stralen vormen de grootste deel van de ultraviolette straling, dus meer dan UVB.

UVA is 30 tot 50 keer frequenter aanwezig dan UVB licht

Hoewel de intensiteit van UVA stralen minder is dan UVB, dringt het dieper in de huid door, tot zelfs in de lederhuid (dermis). In de lederhuid worden door UVA stralen, vrije radicalen gevormd. Dit geeft in de lederhuid beschadigingen aan elastine en collagene vezels, die voor de elasticiteit van de huid zorgen en huidfibroblasten. Huidfibroblasten zijn onder meer verantwoordelijk voor de synthese van collageen en elastine

Uvb En Uva Effect In De Huid

Op termijn kunnen UVA stralen leiden tot huidveroudering zoals rimpelvorming, fijne lijntjes, huidverkleuringen en zelfs huidkanker. Zonnebank kunnen, variërend van de sterkte, tot wel 12 x meer UVA stralen dan de zon uitzenden. In de huid geeft het een snelle bruine tint, wat kortdurend is. Mensen die zonnestudio’s regelmatig bezoeken kunnen 2.5x meer kans hebben op het ontwikkelen van plaveiselcelcarcinoom. 1.5x Meer kans hebben om basaalcelcarcinoom te ontwikkelen. Volgens een recent onderzoek verhoogt de eerste blootstelling aan zonnebanken in de jeugd het melanoomrisico met 75 procent.

Ezelsbruggetje

UVA – A VOOR AGING VAN DE HUID, ASYMPTOMATISCH, ALTIJD AANWEZIG

Intensiteit van UVA en UVB straling gedurende de dag huidbescherming

Intensiteit van UVA en UVB straling gedurende de dag

Meer over uva bescherming van je huid

UVB straling

UVB dringt tot in de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Dus voor een trage en langduriger bruine tint. Teveel UVB veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur ook huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas. UVB straling kan tot wel 1000x sterker zijn dan UVA stralen en veroorzaken beschadiging in onze erfelijk materiaal, DNA. De beschadigingen kunnen de genen die de normale celdeling controleren, doen ontregelen. De beschadigingen kunnen in de loop der jaren oplopen met als gevolg kanker.

UVB – B VOOR BURN, HUIDVERBRANDING & BRUIN

Indringdiepte van UVA en UVB in de huid

UVA en UVB intensiteit

SPF – Sun Protection Factor

SPF is gecorreleerd met UVB stralen en niet UVA. Hoe hoger de SPF-waarde hoe meer UVB wordt geblokkeerd en UVA stralen worden doorgelaten. Een SPF 30 blokkeert 97% UVB, SPF50 – 98% en niet in Europa te verkrijgen SPF100 – 99% tegen UVB stralen.

Overzicht SPF

SPF ≠ UVA

In het kort: In Nederland zijn UVA stralen de hele jaar door gedurende daglicht aanwezig en UVB is het sterkst gedurende lente en zomerperiode. In de lente en zomerperiode SPF30 eventueel gecombineerd met dagcrème UVA filter erbij

Zonkracht in Nederland

Zonkracht in Nederland

Voor meer over: Zonnebrandcrème

Nieuw: zichtbaar licht bescherming voor Aziaten en donkere huid

Voor mensen met een donkere en Aziatische huid is extra bescherming tegen zichtbaar licht belangrijk vanwege specifieke kenmerken van hun huid. Hoewel zichtbaar licht geen directe schade aan de huid veroorzaakt, kan het indirect schadelijk zijn door de vorming van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die kunnen leiden tot oxidatieve stress en celbeschadiging, wat uiteindelijk kan bijdragen aan huidveroudering en pigmentproblemen.

Een belangrijk aspect is dat donkere en Aziatische huidtypen meer melanine bevatten dan lichtere huidtypen. Melanine is het natuurlijke pigment dat de huid beschermt tegen de schadelijke effecten van ultraviolette (UV) straling. Terwijl melanine effectief is tegen UV-straling, biedt het minder bescherming tegen zichtbaar licht. Hierdoor kunnen mensen met een donkere of Aziatische huid meer vatbaar zijn voor schade veroorzaakt door zichtbaar licht.

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten