Tranexaminezuur, een middel tegen pigmentvlekken

Door dr. Wu

Tranexaminezuur is een medicijn op doktersvoorschrift dat wordt gegeven aan volwassen patiënten met aanhoudend melasma en mensen met donkere kringen onder de ogen als gevolg van overmatige pigmentproductie.

Hoe werkt Tranexaminezuur?

Tranexaminezuur behoort tot de groep van antifibrinolytica of bloedstollingsmiddelen. Tranexaminezuur wordt meestal gebruikt om bloedingen te behandelen en te stimuleren. Denk aan zware menstruaties of na een operatie of tandextractie bij patiënten met de bloedstollingsziekte zoals hemofilie A en B.

Tranexaminezuur wordt ook meer ingezet bij de behandeling van melasma. De gebruikte dosis is tot wel zes keer lager is dan de bovengenoemde indicaties. Het exacte werkingsmechanisme van tranexaminezuur is echter niet bekend. Aangenomen wordt dat dit medicijn het tyrosinase-enzym in de pigmentcellen remmen en hierdoor de pigmentproductie vertraagt ​​of verhindert. Het zorgt ervoor dat de donkere vlekken vervagen. Meer over pigmentcellen (melanocyten)

Hoe neem je deze medicatie in?

Bij hardnekkige vormen van melasma is de dosis twee maal daags 250 mg (halve tablet van 500 mg) voor een periode van maximaal 6 maanden.  De breukstreep is er om de tablet te kunnen breken zodat u twee halve tabletten krijgt van elk 250 mg. De tablet kunt u het beste na de maaltijd innemen om misselijkheid te voorkomen. De tablet moet in zijn geheel met een glas water worden ingenomen. Meer over melasma

Timing is belangrijk, het grootste pigment contrast, verschil tussen donker en lichte delen op de huid, is het grootst in de lente en zomer periode. Dat komt doordat de zonkracht sterkst is. Vaak wordt er in die periode het vaakst om een behandeling gevraagd en gestart.

Niet geschikt voor zwangeren, borstvoeding, mensen met trombose of soortgelijke medische stollingsproblemen, nierfunctie stoornissen.

Wanneer zie je resultaat?

De donkere vlekken zullen in de loop van de behandeling steeds lichter worden. Al na 1 of 2 maanden na het begin van de behandeling kunt u deze blekende effecten verwachten. De mate van verbleking verschilt van persoon tot persoon en varieert van lichte opbleking tot algeheel verdwijnen. Na stoppen van de kuur bestaat er echter een kans dat de vlekken weer terugkeren. Tijdens het gebruik je huid beschermen tegen de zon, gebruik minimaal SPF30.

Over tranexaminezuur bijwerkingen

Andere pigmentvlek behandel adviezen

Hieronder nog enkele tips hoe je pigmentvlekken kan behandelen:

  • Gebruik overdag minerale zonbescherming met minimaal SPF30 en cosmetische ingrediënten die pigmentvlekken verminderen. Er zijn ook enkele cosmetische huidverzorgende ingrediënten die je huid kunnen stimuleren zoals Vitamine A, C, E, Vitamine B3 (Niacinamide), Arbutine, Kojic Acid, Resveratrol, hydrochinon, aloe vera, emblica en zoethoutwortel. Vraag uw huidtherapeut voor hulp bij een huidverzorgingsroutine.
  • Peeling tegen pigmentvlekken. Door de pigmentremmende ingrediënten in onze peelingen kan de aanmaak van pigment verminderen en bestaand pigment met de huidafschilfering afschilferen.
  • IPL tegen pigmentvlekken. Met IPL worden de pigmentcellen van de pigmentvlek kapot geschoten. Hierdoor kan het lichaam dit pigment opruimen en wordt het pigment lichter.

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten