Wat je moet weten over Coenzym Q10 en effecten op je huid

Bij dr. Wu

Coenzym Q10 (CoQ10) doet een heel pak meer dan de laboratoriumnaam doet vermoeden. Het is eigenlijk een antioxidant die ‘achter de schermen’ werkt. Toch weten veel mensen niet hoe deze voedingsstof precies werkt en waarom het zo belangrijk is. Daarom maken we een diepe cellulaire duik in de krachtige eigenschappen van CoQ10.

Wat is Co-enzym Q10 (CoQ10)?

CoQ10, ook wel ubiquinon genoemd, is een in vet oplosbare stof die in alle lichaamscellen voorkomt. De term “co-enzym” betekent dat het nodig is om andere enzymen te laten functioneren. Het is een soort BFF waar je bepaalde dingen niet zonder kunt doen.

Alle cellen hebben CoQ10 nodig om energie te produceren, aangezien het onder andere wordt gebruikt in de mitochondriën, beter bekend als de “energiecentrale” van de cel. In die energiecentrale bewegen elektronen zich langs chemische wegen om energie op te wekken. CoQ10 helpt die elektronen als het ware de weg te vinden door ze in deze paden te sturen. De energie die door deze routes wordt geproduceerd, wordt vervolgens gebruikt voor normale cellulaire functies, waaronder ook de gezondheid van de huid.

CoQ10 is niet alleen broodnodig voor het lichaam, maar is ook een krachtige antioxidant. Het is de enige in vet oplosbare antioxidant die van nature door het menselijk lichaam wordt gemaakt. Helaas dalen je CoQ10-niveaus naarmate je ouder wordt.

Sommige voedingsmiddelen zoals vlees, vis, noten, sojabonen, spinazie, bloemkool en broccoli mogen dan wel rijk zijn aan CoQ10, toch is het moeilijk om er genoeg van binnen te krijgen via alleen voeding. Maar een kleine 25% van je dagelijkse CoQ10 behoefte komt uit wat je eet en drinkt.

Hoe wordt CoQ10 gebruikt in huidverzorging?

Als krachtige antioxidant en elektronentransporter speelt CoQ10 een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid.
Ik zet even op een rijtje hoe CoQ10 je huidgezondheid kan boosten:

1. Bye-bye oxidatieve stress

Oxidatieve stress treedt op wanneer schadelijke moleculen, ook wel bekend als vrije radicalen, zich ophopen en het niveau van antioxidanten in je lichaam overstijgen. Dat kan een gevolg zijn van uv-zonnestralen, rook of luchtverontreiniging, maar ook door een ongezond dieet, stress of slechte nachtrust.
Oxidatieve stress bevordert de afbraak van collageen en belemmert ook de functie van de huidcel. In het ergste geval kan oxidatieve stress zelfs DNA beschadigen, en pre-kankers en kankers veroorzaken.

CoQ10 beschermt tegen peroxidatie van lipiden, een proces waarbij vrije radicalen celmembranen beschadigen. Dankzij CoQ10 worden de membranen van mitochondriën afgeschermd en worden andere antioxidanten gestimuleerd. Daarbij gaat het onder andere om vitamine C en E die beide net zo belangrijk zijn voor een gezonde huid.

anti-oxidant interactie met een vrije radicaal

2. Minder fijne lijnen en rimpels

Als antioxidant beschermt het de huid tegen uv-straling, een van de belangrijkste bronnen van oxidatieve stress in de huid. Langdurige blootstelling aan uv-straling kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en kan de collageenvezels kapotmaken. UV-straling, met name UVA vernietigt ook fibroblasten, cellen die collageen produceren en wonden helpen genezen, die uiteindelijk leiden tot fijne lijntjes en rimpels.

Je huid gebruikt in normale omstandigheden antioxidanten zoals CoQ10, vitamine C, vitamine E om zichzelf te beschermen tegen uv-straling. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat uv-straling het niveau van CoQ10 en vitamine E in de huid vermindert. Naarmate je ouder wordt, en je antioxidantenniveaus afnemen, is het daarom belangrijk om ze aan te vullen. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat CoQ10 rimpels in het gezicht kan verminderen.

3. Energieboost voor je huidcellen

Als we op microscopisch niveau gaan kijken naar de huid, zien we dat elke cel energie nodig heeft om goed te functioneren. Dit omvat belangrijke huidcellen zoals fibroblasten, die collageen maken, en keratinocyten, die keratine & huid lipiden maken en barrièrefunctie. Naarmate je ouder wordt en je CoQ10-niveau afneemt, neemt ook de mitochondriale activiteit en energievorming af. Die verminderde energie zal ervoor zorgen dat je huidcellen minder goed functioneren. Door CoQ10 te gebruiken, ga je eigenlijk de energiebehoeften van je huidcellen ondersteunen en help je je lichaam om vrije radicalen bestrijden.

Een studie met 73 (gezonde, niet rokende) vrouwen tussen de 20 en 66 jaar. In die studie was te zien dat het regelmatig smeren van Q10 gunstig is voor iedere huid op elke leeftijd. Het bevat formules om de buitenste huidlaag te beschermen. Daarnaast werd er geconstateerd dat het aantal vrije radicalen in de huid afnam na het aanbrengen van Q10. Ook in de opperhuid (epidermis) met een verlaagde concentratie Q10 herstelt de energie metabolisme na applicatie op de huid.

Q10 is gunstig voor iedere huid en op elke leeftijd

Naast het topicaal (via de huid) aanbrengen van Q10 om huidveroudering tegen te gaan, kan het ook als supplement worden ingenomen. Zo laat een studie zien dat de toediening van voedingssupplementen met Q10 gedurende een periode van 12 weken kan bijdragen om verouderingseffecten zoals rimpels te verminderen. Daarnaast werd bij de participanten die gebruik maakten van de supplementen de huid gladder en steviger in vergelijking met de placebo groep.

Q10 en melanoom

Er zijn abnormaal lage plasmaspiegels Q10 gevonden bij patiënten met borst-, long- of pancreaskanker. Een prospectieve studie was uitgevoerd bij patiënten met melanoom om het nut van Q10-plasmaspiegels te beoordelen bij het voorspellen van het risico op metastase. Uit het onderzoek bleek dat er een relatie bestond tussen een lage Q10 plasma waarde en grotere kans op uitzaaiingen. Tweetal kanttekeningen: een vervolg studie met meer patiënten met langere follow-up is ingezet en Q10 plasma waarde is geen routine bloedonderzoek. Echter, extra Q10 kan geen kwaad

Iconic elements Q10 creme

Te verkrijgen bij SKN2 – Nightcream Q10

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten