Mondhoek rimpels: wat kan je hier tegen doen? 6 behandelopties

Door Dr. Wu

Rimpels rondom de mondhoeken kunnen een zorg zijn voor veel mensen, aangezien ze bijdragen aan het verouderingsproces en het uiterlijk beïnvloeden. In deze dermatologische blog zullen we de verschillende soorten rimpels bespreken, zoals statische en dynamische rimpels, de mogelijke oorzaken van rimpels bij de mondhoeken en de verschillende dermatologische behandelingen die beschikbaar zijn om deze rimpels te verminderen of te verbeteren. We zullen ook de voor- en nadelen van elke behandeling bespreken, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over welke behandeling het beste bij jou past.

Soorten rimpels

Rimpels kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld: statische en dynamische rimpels.

 • Statische rimpels zijn rimpels die zichtbaar zijn, zelfs wanneer het gezicht in rust is. Ze worden veroorzaakt door het natuurlijke verouderingsproces en het geleidelijke verlies van elasticiteit en collageen in de huid. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af en verliest de huid haar stevigheid en veerkracht. Dit resulteert in de vorming van rimpels die blijvend aanwezig zijn, zelfs als de gezichtsspieren ontspannen zijn.
 • Aan de andere kant worden dynamische rimpels gevormd door herhaalde bewegingen van de spieren in het gezicht. Deze rimpels ontstaan wanneer we lachen, fronsen of de mondhoeken samentrekken. Telkens wanneer deze gezichtsuitdrukkingen worden gemaakt, vouwt en strekt de huid zich, wat op den duur kan leiden tot de vorming van fijne lijntjes en rimpels op die specifieke gebieden. Dynamische rimpels zijn vaak het meest zichtbaar wanneer de gezichtsspieren actief zijn en kunnen minder opvallen wanneer het gezicht in rust is.

Het is belangrijk om te weten dat zowel statische als dynamische rimpels natuurlijke onderdelen zijn van het verouderingsproces. Het verminderen van de zichtbaarheid van deze rimpels kan worden bereikt door verschillende dermatologische behandelingen, zoals injectables (zoals botox en fillers), lasertherapieën. Deze behandelingen kunnen helpen de huid te verstevigen, de elasticiteit te verbeteren en de verschijning van zowel statische als dynamische rimpels te verminderen, waardoor een jeugdiger en gladdere huid wordt bevorderd.

Oorzaken van rimpels bij de mondhoeken

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de vorming van rimpels rond de mondhoeken. De belangrijkste oorzaak van deze rimpels is het natuurlijke afnemen van de collageen- en elastine levels in de huid naarmate we ouder worden. Daarnaast zijn er nog verschillende andere factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze rimpels, waaronder:

 • Blootstelling aan de zon – Langdurige blootstelling aan de zon kan schade aan de huid veroorzaken en het verouderingsproces versnellen. Dit kan leiden tot de vorming van rimpels. De zonnestralen bevatten ultraviolette (UV) straling, met name UV-A en UV-B straling, die de huid kunnen beschadigen. UV-A straling dringt dieper door in de huid en kan de collageen- en elastinevezels beschadigen, waardoor de huid haar elasticiteit en stevigheid verliest. UV-B straling dringt minder diep door, maar kan de bovenste laag van de huid beschadigen en ontstekingsreacties veroorzaken. Deze schade en ontstekingen kunnen leiden tot de vorming van rimpels. Meer over UVA en UVB stralen
 • Roken – Roken heeft een stimulerend effect op de productie van het enzym metalloproteïnase (MMP’s) in de huid. Dit enzym is verantwoordelijk voor het afbreken van collageen, een essentieel eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Door de toename van MMP’s als gevolg van roken, wordt het natuurlijke evenwicht tussen collageenafbraak en -productie verstoord.
 • De afbraak van collageen leidt tot verslapping van de huid, waardoor rimpels vroegtijdig kunnen ontstaan en de algehele veroudering van het gezicht wordt bevorderd – Collageen zorgt normaal gesproken voor een glad en jeugdig uiterlijk van de huid, maar de effecten van roken kunnen dit proces verstoren.
 • Regelmatige gezichtsuitdrukkingen – Gezichtsuitdrukkingen zoals glimlachen of fronsen kunnen na verloop van tijd geleidelijk leiden tot de vorming van rimpels. Elke keer dat we lachen of fronsen, maken de spieren in ons gezicht bewegingen die de huid opvouwen. Na verloop van tijd kan dit herhaalde vouwen en strekken van de huid leiden tot de vorming van fijne lijntjes en rimpels. Deze mimische rimpels worden vaak gevormd op gebieden zoals rond de mond, tussen de wenkbrauwen en rond de ogen, waar de spieren vaak in beweging zijn. Hoewel deze rimpels een natuurlijk onderdeel zijn van het verouderingsproces, kunnen ze soms als ongewenst worden ervaren.
 • Raciale factoren – Raciale factoren kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van rimpels, met name in relatie tot de botstructuur van de wangen. Verschillende etnische groepen hebben verschillende kenmerken en structuren van het gezicht, waaronder de botstructuur. Deze botstructuur kan invloed hebben op de manier waarop rimpels zich vormen en zichtbaar worden op de huid. Bijvoorbeeld, sommige mensen hebben van nature meer prominente jukbeenderen of een stevigere botstructuur in de wangen, wat kan leiden tot een ander patroon van rimpelvorming. Zuid-Aziaten ( India, Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh) hebben vaak vollere lippen en hogere jukbeenderen met meer wangen vet, waardoor de onderste wang een meer afgerond contour heeft. Deze kenmerken bieden vaak fysieke ondersteuning voor het verouderende gezicht, meer dan bij andere Aziatische etniciteiten.

Dermatologische behandelingen voor rimpels bij de mondhoeken

Gelukkig zijn er verschillende effectieve dermatologische behandelingen beschikbaar om rimpels bij de mondhoeken te verminderen of te verzachten. Hier zijn enkele van de meest populaire behandelingen:

Botuline Toxine – Ookwel Botox genoemd, is een veelgebruikte behandeling die de spieren ontspant en de vorming van dynamische rimpels vermindert. Het kan helpen bij het verzachten van rimpels bij de mondhoeken en het creëren van een jeugdiger uiterlijk. Voordeel: snelle procedure, vrijwel pijnloos. Nadeel: tijdelijk resultaat, herhaalbehandelingen nodig.

Fillers – Hyaluronzuur fillers worden gebruikt om volume toe te voegen aan de huid en rimpels op te vullen. Ze kunnen helpen bij het verminderen van statische rimpels bij de mondhoeken en het verbeteren van de algehele jeugdigheid van het gezicht. Voordeel: direct resultaat, langdurige effecten. Nadeel: mogelijke bijwerkingen zoals zwelling of blauwe plekken.

CO2 Fraxel laser – Deze behandeling maakt gebruik van gecontroleerde laserpulsen om de huid te verjongen en rimpels te verminderen. Het stimuleert de aanmaak van collageen en verbetert de textuur en stevigheid van de huid. Het kan effectief zijn bij het verminderen van rimpels bij de mondhoeken en het creëren van een gladdere huid. Voordeel: stimuleert de natuurlijke collageenproductie, langdurige resultaten. Nadeel: enige hersteltijd vereist, kan een licht ongemak (heeft een downtime) veroorzaken. Lees hier meer over deze behandeling.

Radiofrequentiebehandeling – Deze behandeling maakt gebruik van gecontroleerde verwarming om de diepere lagen van de huid te stimuleren. Het helpt bij het verstevigen van de huid en het verminderen van rimpels bij de mondhoeken. Voordeel: stimuleert de aanmaak van collageen, non-invasief. Nadeel: meerdere sessies kunnen nodig zijn voor optimale resultaten.

Microneedling – Bij microneedling worden kleine naaldjes gebruikt om microscopische gaatjes in de huid te maken. Dit stimuleert de natuurlijke genezingsreactie van de huid en bevordert de productie van collageen en elastine. Het kan helpen bij het verminderen van rimpels en het verbeteren van de algehele huidtextuur. Voordeel: stimuleert de collageenproductie, verbetert de huidtextuur. Nadeel: mogelijke roodheid, tijdelijke pigmentvlekken en gevoeligheid na de behandeling. Lees hier meer over deze behandeling.

Peelings – Chemische peelings kunnen helpen bij het exfoliëren van de bovenste laag van de huid en het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van de huidtint en het stimuleren van de celvernieuwing. Voordeel: verjongt de huid, verbetert de huidtextuur. Nadeel: gevoeligheid en hersteltijd (downtime) kunnen optreden, meerdere sessies kunnen nodig zijn. Lees hier meer over deze behandeling. 

Het kiezen van de juiste behandeling voor rimpels bij de mondhoeken is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de rimpels, individuele behoeften en medisch advies. Het is altijd raadzaam om een consultatie te plannen met een ervaren huidspecialist die de juiste behandeling kan aanbevelen op basis van jouw specifieke ‘ mondhoek’ situatie.

Met andere woorden

Rimpels bij de mondhoeken kunnen een bron van zorg zijn, maar er zijn verschillende dermatologische behandelingen beschikbaar om ze te verminderen of te verbeteren. Van Botox tot fillers, CO2 Fraxel laser tot microneedling, er zijn verschillende opties om uit te kiezen. Elke behandeling heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de juiste behandeling te kiezen in overleg met een huidspecialist. Het behoud van een gezonde huid en het verminderen van rimpels rond de mondhoeken is niet alleen afhankelijk van behandelingen, maar ook van een gezonde levensstijl en goede huidverzorgingsroutine. Hier zijn enkele aanvullende tips om je huid in optimale conditie te houden:

 • Bescherm je huid tegen de zon: Blootstelling aan de zon kan schadelijk zijn en bijdragen aan vroegtijdige veroudering. Gebruik altijd een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF en draag een hoed en zonnebril om je huid te beschermen.
 • Hydrateer je huid: Een goed gehydrateerde huid ziet er gezonder en jonger uit. Gebruik dagelijks een moisturizer die geschikt is voor jouw huidtype om je huid gehydrateerd te houden.
 • Vermijd roken: Zoals we eerder hebben besproken, kan roken schadelijke effecten hebben op de huid, waaronder het verergeren van rimpels. Stoppen met roken zal niet alleen je huidconditie verbeteren, maar ook je algehele gezondheid.
 • Eet een gezond dieet: Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je huid. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, gezonde vetten en eiwitten om je huid van binnenuit te voeden.
 • Gebruik milde reinigingsproducten: Vermijd agressieve reinigingsmiddelen die je huid kunnen uitdrogen. Kies voor milde, pH-gebalanceerde reinigingsproducten die vuil en onzuiverheden verwijderen zonder de natuurlijke oliën van je huid te strippen.
 • Slaap voldoende: Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde huid. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt om je huid de kans te geven zichzelf te herstellen en vernieuwen.

Door een combinatie van dermatologische behandelingen, een gezonde levensstijl en een goede huidverzorgingsroutine kun je de strijd tegen rimpels bij de mondhoeken effectief aanpakken. Raadpleeg altijd een dermatoloog voor professioneel advies en begeleiding bij het kiezen van de juiste behandelingen en het onderhouden van een gezonde huid.

Het kost tijd om resultaten te zien en dat consistentie belangrijk is. Met de juiste aanpak kun je streven naar een jeugdige en stralende huid, ongeacht je leeftijd.

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten