Acne

Acne

Acne is de medische benaming voor jeugdpuistjes. In de pubertijd hebben de meeste mensen last van acne, echter kan het ook op latere leeftijd nog aanwezig zijn. Waar het bij de een enkele puistjes zijn, kan het bij de ander flinke ontstekingen geven met littekenvorming. Acne komt voornamelijk voor in het gezicht, maar kan ook voorkomen op de rug, schouders en borst.

De specialisten van SKN2 Utrecht kunnen u helpen bij het verminderen van littekens bij acne.

Plan vrijblijvend een intake voor het behandelen van uw acne

Acne in cijfers

 • Acne komt voor bij 13 op de 1.000 patiënten die in de Nederlandse huisartsenpraktijk komen
 • Acne komt vaker voor bij vrouwen (69%) dan bij mannen (31%)
 • Acne komt het meest voor bij jongeren tussen 10 en 29 jaar
 • 5/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️  +74 Google en Salonized reviews!

Wat is de oorzaak van acne?

Acne is een ontsteking van de talgkliertjes. Er zijn verschillende oorzaken die meespelen bij acne. Meestal begint acne in de pubertijd, wanneer met name door hormonen, de huid allerlei veranderingen ondergaat. Echter kan het ook op latere leeftijd ontstaan. 

De belangrijkste oorzaken zijn;

 1. Vergrote talgkliertjes welke meer talg gaan produceren. 
 2. Wanneer er een te veel aan talg wordt afgescheiden, kan dit zich gaan ophopen en zo de uitgang van het talgkliertje verstoppen en zo een mee-eter vormen (comedonen). Dit kan oppervlakkig zitten (zwarte comedonen) of dieper in de huid (onderhuidse comedonen).
 3. Door een verdikte dode huidcellen laag wordt de afvoergang van de talgklier nog nauwer gemaakt. Zo wordt de talgophoping nog meer versterkt. 
 4. Het opgehoopte talg zorgt ervoor dat het verstopte haarzakje scheurt en uiteindelijk open gaat. Het talg komt zo in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking.

Andere oorzaken van acne zijn: 

 • Hormonale disbalans in eigen lichaam
 • Hormonaal door anticonceptie: Mirena Spiraal, Nuvaring, prikpil;
 • Overmatige eitwit inname;
 • Anabole steroïden;
 • Teveel aan vitamine B12

Soorten acne

Er zijn verschillende soorten acne. Deze kunnen variëren van een milde vorm tot een zeer ernstige vorm. Behandeling kan verschillen bij de verschillende soorten acne. Uw huidspecialist kan u duidelijk uitleggen wat voor soort acne u heeft en welke vorm van behandeling(en) er het beste bij uw huid past.  

Hieronder ziet u vijf voorbeelden van vaak voorkomende varianten van acne:

Wist u dat er ook nog meerdere varianten van acne zijn? Lees hier alles over soorten acne.

Direct een intake of afspraak boeken?

Via het onderstaande formulier kunt u direct zelf een vrijblijvende intake of afspraak inboeken voor een behandeling tegen acne

Acne vulgaris

Acne vulgaris in het gezicht met comedonen

Acne vulgaris is de meest voorkomende variant van acne. Deze worden ook wel jeugdpuistjes genoemd en komt vooral voor in de pubertijd. Acne vulgaris bestaat uit ontstekingen, puskopjes en mee-eters.
Lees alles over acne vulgaris

Acne conglobata

Acne conglobata bij man in het gezicht

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne die vooral bij mannen voorkomt en nog lang na het 20e levensjaar kan blijven bestaan. Het komt vooral voor op de borst, schouders en rug, maar kan ook in het gezicht voorkomen. Het wordt gekenmerkt door diepe ontstekingen, grote comedonen en pijnlijke bulten en abcessen. Deze ontstekingen laten vaak diepe littekens achter.

Lees alles over acne conglobata

Acne Excoriée des jeunes filles

Acne Excoriee de Jeunes Filles, ook wel krabvlekjes,in het gezicht bij vrouw

Acne Excoriée des jeunes filles, is soort acne die vooral bij jonge vrouwen voorkomt. Er wordt bij deze vorm dermate obsessief gekrabt aan elk pukkeltje of plekje wat zichtbaar is, wat daardoor krabplekjes en zo ook littekens achterlaat.

Lees alles over Acne Excoriée des jeunes filles

Acne Tarda

Acne Tarda bij vrouw in het gezicht

Acne Tarda is een vorm van acne die voorkomt op latere leeftijd (vanaf 25e levensjaar). Het ontstaat door een verhoogde hoeveelheid androgenen (mannelijke hormonen). Acne tarda wordt gekenmerkt door vooral (pijnlijke) ontstekingen.

Lees alles over acne tarda

Acne Rosacea

Acne rosacea bij vrouw in het gezicht

Acne rosacea is eigenlijk niet een echte acne vorm. Acne rosacea is een vorm van rosacea, welke gepaard gaat met roodheid, vaatjes en ontstekingen. Kenmerkend voor acne rosacea is dat er geen mee-eters zichtbaar zijn. Ook kan rosacea opvlammen, waarbij het roder wordt bij temperatuurverschillen, alcohol en bepaald voedsel.

Lees alles over acne rosacea

Het behandelen van acne

Hoe kun je acne behandelen? De verschillende behandelopties van actieve acne zijn: peelings en het uitreinigen en schoonmaken van de huid. Dit gaat altijd in combinatie met een op maat gemaakte huidverzorgingsroutine.

Acne behandelen door middel van een peeling

Acne behandeling van het gezicht met behulp van een peeling

Peelings zijn een veelgebruikte methode bij het het behandelen van actieve acne. Een peeling is een vloeistof welke verschillende soorten ingrediënten bevat. Deze ingrediënten hebben allemaal hun eigen werking. De peeling lost als het ware de bovenste (dode) huidlaag op zodat er weer nieuwe, gezonde cellen omhoog komen. Bij mensen met acne is hun bovenste huidlaag vaak verdikt, waardoor porien kunnen verstoppen en er zo ontstekingen kunnen ontstaan. Door met een peeling deze huidlaag dunner te maken, ontstaan er minder snel verstoppingen en zo ook ontstekingen.
Lees alles over peelings als behandelmethode bij acne

Acne behandelen door middel van uitreinigen

Acne behandeling in het gezicht met behulp van manueel uitreinigen

Uitreinigen is een behandelmethode bij acne waarbij de puistjes handmatig (manueel) gereinigd worden. Door verstoppingen zoveel mogelijk weg te halen, voorkom je dat het grotere ontstekingen worden.

Littekens verwijderen na acne

Na acne kunnen er niet zelden littekens achterblijven. Dit kunnen rode tot roze plekjes zijn, maar ook diepere littekens. Er zijn verschillende manieren om littekens bij acne te behandelen. Dit is het meest geschikt wanneer de huid vrij van acne is.

Lees alles over littekens te behandelen bij acne

Kosten van acne behandelingen

Manueel uitreinigen acne49,95
Milkpeel99,95
Renophase peel (voor acne rosacea, zeer gevoelige huid, hormonale acne)149,95

Wat vonden onze klanten van de behandeling?

Hier kom ik nu een tijdje voor huidtherapie en ben steeds erg blij met de resultaten hiervan. Ik ben altijd heel goed geholpen door Sofie. Geeft altijd goed en passend advies en denkt met je mee. Dankzij haar behandelingen stap ik in ieder geval een stuk zelfverzekerder de straat op.

Regelmatig laat ik een dieptereiniging uitvoeren voor onderhuidse acné in het gelaat. Dit wordt gedaan in Leidsche Rijn door Sofie. Deze behandeling is prettig en functioneel tegelijk, want ondanks dat er efficiënt wordt gewerkt, is het toch even een momentje van ontspanning. Sofie is een kundige en lieve dame! Een bezoekje aan de praktijk is zeker de moeite waard, mijn gezicht knapt er iedere keer weer van op!

Vrijblijvend een intake inplannen?

Veelgestelde vragen over acne

Acne is de medische benaming voor jeugdpuistjes. Er zit echter wel een verschil in af en toe een puistje hebben of het hebben van acne. Iedereen heeft af en toe wel een puistje. Acne kenmerkt zich door zijn chronische of terugkerende aard. Bij acne zijn behandelingen of in sommige gevallen zelfs medicatie noodzakelijk om de acne te verminderen. Dit zit vaak over in het gezicht, maar er kunnen ook op de borst en rug flinke ontstekingen ontstaan met mee-eters en puskopjes.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen acne verergeren. Dit verschilt echter per persoon. Zo kan het overmatig eten van zuivel (bijvoorbeeld melk, yoghurt, eiwitshakes) acne verergeren. Ook kan voeding met een hoge glycemische index (eten waardoor je bloedsuiker sterk stijgt) acne verergeren.

Je zou denken dat zonlicht een positief effect heeft op acne. Echter is dit op de lange termijn juist nadelig. Zonlicht maakt de buitenste huidlaag (de dode huidcellen) dikker, waardoor er sneller verstoppingen kunnen ontstaan. Ook kunnen er sneller pigmentvlekken ontstaan na ontstekingen. Het is daarom belangrijk om goed te beschermen in de zomer en je huid goed schoon te houden om talg, zweet en viezigheid van de dag goed te verwijderen.

Ja, met de juiste thuisproducten kan je acne zeker verminderen en soms zelfs helemaal laten verdwijnen. Met een goede cleanser haal je het vuil, talg en zweet van de dag van je huid af. Door de huid te exfolieren met producten waren zuren in zitten kan je het bovenste huidlaagje dunner maken. Hierdoor ontstaan er minder snel verstoppingen en worden puistjes minder. Je huidverzoringsroutine is je basis en als het ware een behandeling voor thuis. Echter zullen in sommige gevallen aanvullende behandelingen of medicatie noodzakelijk zijn.

Acne kan lastig te behandelen zijn. Elke huid is uniek en heeft zijn eigen aanpak nodig. Er is daarom niet een methode om zo snel mogelijk van acne af te komen. Wel zijn er een aantal dingen die een gunstig effect hebben op acne. Een goede thuisverzoringsroutine is hierin erg belangrijk. Daarnaast kunnen er verschillende behandelmogelijkheden worden toegepast om acne zo snel mogelijk te verminderen. In sommige gevallen zal medicatie nodig zijn, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Vraag uw huidspecialist naar de mogelijkheden en een op maat gemaakt behandelplan.

Datum gepubliceerd: 31 januari 2021
Datum laatst gewijzigd: 14 december  2022

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten