SOORTEN ACNE

Acne in verschillende soorten

Welke soorten acne kennen we eigenlijk? Op deze pagina vindt u alles over de verschillende soorten of vormen van acne. Hoe de verschillende soorten acne er uit zien en wat u deze vormen van acne het beste kunt laten behandelen.

Soorten acne in cijfers

Hieronder vindt u de top 5 meest voorkomende soorten acne, verderop in dit artikel vindt u alle details van tien soorten acne.

  1. Acne vulgaris
  2. Acne conglobata
  3. Acne fulminans
  4. Neonatale acne (baby acne)
  5. Acne inversa (hidradenitis suppurativa)
Soorten acne

Wat is acne?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Puisten komt vrijwel bij iedereen in mindere of heftige mate voor. Het is een ontsteking van de haar-talgklier complex. De oorzaken omvat vier hoofdprocessen: overproductie van androgenen, overmatige talgproductie, ontsteking en proliferatie van Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes). Klinisch kunnen open en gesloten comedonen, inflammatoire papels, puisten en cysten worden gezien bij patiënten met verschillende vormen van acne. Bij deze verschillende acne vormen vraagt een ander behandel strategie.

Soorten acne – alle vormen van acne op een rij

Hieronder vindt u alles over de verschillende soorten of vormen van acne. Hoe de verschillende soorten acne er uit zien en wat u deze vormen van acne het beste kunt laten behandelen.

Plan vrijblijvend een intake

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Acne Vulgaris

Acne vulgaris in het gezicht met comedonen

Acne vulgaris is de meest voorkomende variant van acne. Deze worden ook wel jeugdpuistjes genoemd en komt vooral voor in de pubertijd. Acne vulgaris bestaat uit ontstekingen, puskopjes en mee-eters.

Alles over acne vulgaris

Acne Comedonica

Acne comedonica op de neus

Acne comedonica is een vorm van acne welke vooral bestaat uit gesloten comedonen (onderhuidse, witte bultjes) en open comedonen (zwarte mee-eters). Er zijn weinig tot geen ontstekingen zichtbaar.

Alles over acne comedonica 

Acne Tarda

Acne Tarda bij vrouw in het gezicht

Acne tarda is acne wat voorkomt op latere leeftijd. Acne tarda wordt vooral gezien bij vrouwen en heeft vaak een hormonale achtergrond. Het wordt vaak gekenmerkt door ontstekingen en niet uitdrukbare papels.

Alles over acne tarda

Acne Excoriée des jeunes filles

Acne Excoriee de Jeunes Filles, ook wel krabvlekjes,in het gezicht bij vrouw

Acne excoriee des jeunes filles is eigenlijk niet echt een vorm van acne, maar is het kapot krabben van plekjes, bultjes of pukkeltjes. Dit zorgt ervoor dat de huid beschadigd wordt en erg onrustig lijkt, terwijl dit door de persoon zelf is aangebracht.

Alles over acne excoriee des jeunes filles

Acne Rosacea

Rosacea met roodheid, vaatjes en pusteltjes

Acne rosacea is een vorm van rosacea welke gekenmerkt wordt door roodheid, vaatjes, papeltjes (niet uitknijpbare bultjes) en pusteltjes. Er zijn weinig tot geen comedonen (mee-eters) in tegenstelling tot acne vulgaris. Bij acne rosacea kan er ook flushing optreden. Dit is het spontaan rood en warm worden van de huid.

Alles over acne rosacea

Acne Fulminans

Acne fulminans op de rug

Acne fulminans is een zeer ernstige vorm van acne welke acuut verergert. Acne fulminans kan lijken op acne conglobata. Er ontstaan diepe, pijnlijke ontstekingen, bulten en abcessen. Vaak gaat het gepaard met koorts en algemeen onwelbevinden. Het wordt vooral in het gezicht, hals en bovenrug gezien en komt vrijwel altijd voor bij jongens in de pubertijd.

Alles over acne fulminans

Acne Conglobata

Acne conglobata bij man in het gezicht

Acne conglobata is een ernstige vorm van acne welke gekenmerkt wordt door cysten en grote ontstekingen. Dit kan erg pijnlijk zijn en moet met medicatie worden behandeld.

Alles over acne conglobata

Acne inversa

Acne Inversa, ook wel hydradenitis suppurativa, in de oksel

Een andere naam voor acne inversa is hidradenitis suppurativa. Dit zijn pijnlijke ontstekingen die vanuit de haarzakjes, talgkliertjes en zweetklieren ontstaan in huidplooien zoals de liezen en oksels. In ernstige gevallen kunnen er zelfs gangen en fistels in de huid gaan vormen.

Alles over acne inversa

Neonatale acne

Neonatale acne bij baby in het gezicht

Neonatale acne is een vorm van acne die enkele weken na de geboorte ontstaat bij het kindje. Het verdwijnt vanzelf na 1 tot 3 maanden. Het wordt gekenmerkt door kleine bultjes welke voorkomen op de wangen en de neus.

Alles over neonatale acne

Mallorca acne

Mallorca acne op het decollete

Mallorca acne is een vorm van acne die gezien wordt na de vakantie. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Zo is een mogelijk oorzaak dat het komt door veelvuldig gebruik van vette zonnebrandcrèmes, welke de porie afsluit en zo een ophoping van talg geeft. Dit kan ontstekingen veroorzaken. Een andere oorzaak is het dikker worden van de hoornlaag door UV straling. Ook zo raken talgkliertjes verstopt en kunnen er ontstekingen ontstaan. Het kan eveneens een vorm van zonneallergie zijn.

Alles over mallorca acne 

Mee-eters: open comedonen of black heads

Open comedonen genoemd, ontlenen hun naam aan het feit dat ze als een zwarte vlek op je huid te zien zijn. Comedonen beginnen net als elk ander puistje: overmatige huidresten (ook bekend als keratine) vermengt zich met overproductie talg – de natuurlijke olie in je huid – hierdoor verstopt je talg afvoergang. Wat open comedonen anders maakt, is dat de porie open is voor de lucht. Zuurstof uit de lucht veroorzaakt een chemische reactie – oxidatie – met het materiaal in je porie, waardoor het zwart wordt,

Behandeling van open comedonen / black heads

Focuspunt is er voor zorgen dat de talg er gemakkelijk naar buiten kan. Middelen zoals fruitzuren (AHA/glycolzuur), salicylzuur, enzoylperoxide, retinol, tretinoïne en adapaleen, zorgen dat je mee-eters als het ware worden ontstopt. Het ontstaan van mee-eters wordt hierdoor tegengegaan.

Mee-eters: gesloten comedonen of whiteheads

Whiteheads, ook wel gesloten comedonen genoemd, zijn vergelijkbaar met open mee-eters, behalve dat in plaats van open te zijn, zijn de porien afgesloten door een huidlaag.

Behandeling van gesloten comedonen of whiteheads

Het is heel verleidelijk om de whiteheads uit te drukken, te laten knappen. Probeer dit te vermijden om geen littekens te krijgen en genezingsproces te vertragen. Net als bij mee-eters, is de beste behandeling om je gezicht te wassen met bijvoorbeeld glycolzuur en olievrije, niet-comedogene producten (huid en zonbescherming) te gebruiken.

Puisten

Puisten bevatten in het begin vocht en later pus. Ze verschijnen als grote witte bultjes omgeven door een rode, ontstoken huid. Meestal veroorzaakt bacteriegroei (cutibacterium acnes) in verstopte follikels. Deze bacteriën gedijen in een zuurstofarme omgeving.

Behandeling van puisten

Kleinere puisten kunnen zonder behandeling verdwijnen, maar je kunt ook plaatselijke benzoylperoxide, tretinoine of adapaleen gebruiken. Het zijn vooral antibiotica die de groei van bacteriën tegengaan. Dit kan topicaal zoals clindamycine of erythromycine lotion of antibiotica tabletten (minocin, doxycycline). Bij uitgebreide en matig ernstige acne wordt er gekozen voor een gecombineerde behandeling bijvoorbeeld adapaleen en antibiotica tabletten. Beide kunnen ontstekingen verminderen en bacteriën doden die in de follikel en op het huidoppervlak groeien.

Papels

Papels zijn stevige, verheven plekken die meestal minder dan een centimeter in diameter zijn. Ze kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Ze beginnen stevig, en kunnen  na een paar dagen vol raken met pus en een puist worden.

Behandeling van papels

Hier is het belangrijk om verdere irritatie in het gebied te voorkomen. Scrub je huid niet en wees voorzichtig als je reinigt met warm water. Je kunt je gezicht wassen met een glycolzuur reiniger. Het is verstandig om geen make-up op papels aan te brengen, zodat het gebied niet teveel afsluit. Bacteriën kunnen in een afgesloten gebied gedijen en voor ontsteking zorgen.

Cysten

Cystic acne wordt beschouwd als de meest ernstige vorm van acne. Net als puisten worden cysten veroorzaakt door verstopte poriën onder het huidoppervlak. Ze bevatten vocht of pus en kunnen groot en rood en zijn meestal pijnlijk. Dit type acne geeft litteken vorming in de vorm van deuken in de huid. Soms hypertrofisch litteken en in heftige situaties keloid (verdikking buiten oorspronkelijke plek) vorming.

Behandeling van cysten

In deze situatie is de juiste behandeling van een dermatoloog te krijgen om permanente littekens te beperken danwel voorkomen.. Inwendig antibiotica kuur of zelfs isotretinoïne tabletten zijn een optie. Vaak wordt er een corticosteroide crème erbij gegeven om de ontsteking uitwendig te ‘koelen’.

Isotretinoine (bevat vitamine A) is een middel dat de talgproductie onderdrukt. Daarnaast heeft isotretinoïne een remmend effect op de verhoorning in de afvoergang van de talgklier en onderdrukt het de ontstekingsreactie. De meest voorkomende bijwerking is uitdroging van de lippen, het neusslijmvlies, de ogen en de huid. Soms kunnen leverenzymen en vetten in het bloed stijgen tijdens de behandeling. Daarom is bloedonderzoek nodig. Isotretinoïne heeft ernstige risico’s bij gebruik tijdens de zwangerschap.

Veelgestelde vragen over soorten acne

Acne is niet besmettelijk. Wel is het belangrijk om de huid goed schoon te houden, zodat bacteriën, vuil en talg goed van de huid verwijderd worden. Wanneer iemand met acne de huid niet voldoende reinigt kan dit er voor zorgen dat de acne in stand gehouden wordt. Ook is het belangrijk om regelmatig kussenslopen te vervangen.

Een van de meest heftige vormen van acne is acne fulminans. Hierbij ontstaan diepe, pijnlijke ontstekingen, bulten en abcessen. Het kan diepe littekens achterlaten. Vaak gaat het gepaard met koorts en algemeen onwelbevinden. Het wordt vooral gezien bij jongens in de pubertijd.

Echter kan iedereen met enige vorm van acne zijn eigen psychologische last ervaren. Acne geeft niet alleen lichamelijke klachten, maar speelt ook voornamelijk op psycho-sociaal vlak.

Acne is de medische benaming voor jeugdpuistjes. Er zit echter wel een verschil in af en toe een puistje hebben of het hebben van acne. Iedereen heeft af en toe wel een puistje. Acne kenmerkt zich door zijn chronische of terugkerende aard. Bij acne zijn behandelingen of in sommige gevallen zelfs medicatie noodzakelijk om de acne te verminderen. Dit zit vaak over in het gezicht, maar er kunnen ook op de borst en rug flinke ontstekingen ontstaan met mee-eters en puskopjes.

Je zou denken dat zonlicht een positief effect heeft op acne. Echter is dit op de lange termijn juist nadelig. Zonlicht maakt de buitenste huidlaag (de dode huidcellen) dikker, waardoor er sneller verstoppingen kunnen ontstaan. Ook kunnen er sneller pigmentvlekken ontstaan na ontstekingen. Het is daarom belangrijk om goed te beschermen in de zomer en je huid goed schoon te houden om talg, zweet en viezigheid van de dag goed te verwijderen.

Ja, met de juiste thuisproducten kan je acne zeker verminderen en soms zelfs helemaal laten verdwijnen. Met een goede cleanser haal je het vuil, talg en zweet van de dag van je huid af. Door de huid te exfolieren met producten waren zuren in zitten kan je het bovenste huidlaagje dunner maken. Hierdoor ontstaan er minder snel verstoppingen en worden puistjes minder. Je huidverzoringsroutine is je basis en als het ware een behandeling voor thuis. Echter zullen in sommige gevallen aanvullende behandelingen of medicatie noodzakelijk zijn.

Acne kan lastig te behandelen zijn. Elke huid is uniek en heeft zijn eigen aanpak nodig. Er is daarom niet een methode om zo snel mogelijk van acne af te komen. Wel zijn er een aantal dingen die een gunstig effect hebben op acne. Een goede thuisverzoringsroutine is hierin erg belangrijk. Daarnaast kunnen er verschillende behandelmogelijkheden worden toegepast om acne zo snel mogelijk te verminderen. In sommige gevallen zal medicatie nodig zijn, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Vraag uw huidspecialist naar de mogelijkheden en een op maat gemaakt behandelplan.

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten