Acne comedonica
Acne comedonica is een veelvoorkomende vorm van acne. Het wordt vooral gezien bij jongeren en jongvolwassenen. Acne comedonica kan veel psychologische klachten geven, zeker in de pubertijd. Gelukkig is de kans op littekenvorming bij deze vorm van acne minder groot, maar het kan er wel voor zorgen dat huid ruw aanvoelt en grove poriën heeft.
Plan vrijblijvend een intake voor het behandelen van acne comedonica
Acne comedonica in cijfers
- Vrijwel iedereen krijgt last van mee-eters
- 75% van deze personen laat hun acne
- 5/5 +74 Google en Salonized reviews!
Wat is acne comedonica precies?
Acne comedonica is een vorm van acne waarbij er voornamelijk mee-eters (comedonen) aanwezig zijn. Er kunnen ook ontstekingen aanwezig zijn, maar deze staan minder op de voorgrond. Er zijn twee typen mee-eters, namelijk de gesloten comedonen (whiteheads) en de open comedonen (blackheads). Gesloten comedonen zitten onder de huid en hebben een lichte tot gele kleur. Deze comedonen liggen dieper in de huid en zijn moeilijker te verwijderen. De open comedonen zijn donker van kleur en liggen wat oppervlakkiger. Deze zijn ook vaak makkelijker te verwijderen.
Hoe ontstaat acne comedonica?
Acne comedonica kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is het hebben van een verhoogde talgproductie. Een verhoogde talgproductie kan ontstaan door een verhoging van mannelijke hormonen (bijvoorbeeld testosteron). Dit wordt vaak gezien tijdens de puberteit, maar kan ook op latere leeftijd voorkomen door hormoonschommelingen. Een andere oorzaak is de opstapeling van dode huidcellen waardoor de uitgang van de talgklier verstopt raakt. Zo blijft talg in de talgklieren zitten en ontstaat er een whitehead of een blackhead.
Andere mogelijke oorzaken zijn:
- Gebruik medicatie zoals lithium, corticosteroiden, testosteron en anticonvulsiva
- Blootstelling aan teveel zonlicht
- Gebruikt van mondkapjes, meer afsluitende kleding zoals schoudervullingen, hoofdbanden, rugzakken en beugelbh’s
- Endocriene aandoeningen zoals polycysteu ovariumsyndroom (PCOS) of zwangerschap
- Genetische factoren. Erfelijke schattingen variëren van 50-90%
- Er is een relatie tussen suiker/koolhydraten en acne
Hoe wordt acne comedonica behandeld?
Hoe kun je acne behandelen? De verschillende behandelopties van actieve acne zijn: peelings en het uitreinigen en schoonmaken van de huid. Dit gaat altijd in combinatie met een op maat gemaakte huidverzorgingsroutine.
Uitreinigen is een behandelmethode bij acne waarbij de puistjes handmatig (manueel) gereinigd worden. Door verstoppingen zoveel mogelijk weg te halen, voorkom je dat het grotere ontstekingen worden.
Peelings zijn een veelgebruikte methode bij het het behandelen van actieve acne. Een peeling is een vloeistof welke verschillende soorten ingrediënten bevat. Deze ingrediënten hebben allemaal hun eigen werking. De peeling lost als het ware de bovenste (dode) huidlaag op zodat er weer nieuwe, gezonde cellen omhoog komen. Bij mensen met acne is hun bovenste huidlaag vaak verdikt, waardoor poriën kunnen verstoppen en er zo ontstekingen kunnen ontstaan. Door met een peeling deze huidlaag dunner te maken, ontstaan er minder snel verstoppingen en zo ook ontstekingen.
Lees alles over peelings als behandelmethode bij acne
Wilt u precies weten hoeveel behandelingen nodig zijn? Plan dan vrijblijvend een intake!
Hoe ziet een behandeling tegen acne comedonica er uit?
Voor / na foto’s van behandeling tegen acne littekens
Hieronder vindt u enkele foto’s van acne vulgaris littekens voor-en na de behandeling.
Vrijblijvende intake inplannen?
Worden behandelingen van acne vulgaris vergoed door de zorgverzekering?
Vanuit een aanvullende verzekering kunnen onze acne behandelingen worden vergoed. Overleg met uw zorgverzekeraar waar u precies recht op heeft.
SKN2 heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP) en hebben een eigen AGB code.
Acne behandeling gelaat | 49,95 |
Acne behandeling gelaat met milkpeel | 99,95 |
Acne behandeling gelaat met renophase peeling | 149,95 |
Vrijblijvend een intake inplannen?
Veelgestelde vragen aan SKN2.nl over acne comedonica
Is acne comedonica besmettelijk?
Acne is niet besmettelijk. Wel is het belangrijk om de huid goed schoon te houden, zodat bacteriën, vuil en talg goed van de huid verwijderd worden. Wanneer iemand met acne de huid niet voldoende reinigt kan dit er voor zorgen dat de acne in stand gehouden wordt. Ook is het belangrijk om regelmatig kussenslopen te vervangen.
Wat kan je zelf doen tegen acne comedonica?
Bij acne is het belangrijk dat u uw huid goed verzorgt. Dit houdt in dat u ‘s ochtends en ‘s avonds uw huid schoonmaakt met een milde reiniger en daarnaast goed hydrateert en beschermt met minimaal SPF 30. Daarnaast kunt u nog zuren gebruiken, bijvoorbeeld glycolzuur of salicylzuur, om acne te verminderen. Het kan daarnaast helpen om te letten op uw suikerinname en deze zo laag mogelijk te houden.
Kan je met thuisproducten acne comedonica verminderen?
Ja, met de juiste thuisproducten kan acne zeker verminderen en soms zelfs helemaal laten verdwijnen. Met een goede cleanser wordt het vuil, talg en zweet van de dag van de huid afgehaald. Door de huid te exfoliëren met producten waar zuren in zitten kan het bovenste huidlaagje van dode huidcellen dunner worden gemaakt. Hierdoor ontstaan er minder snel verstoppingen en worden puistjes minder. Een goede huidverzorgingsroutine is de basis en als het ware een behandeling voor thuis. Echter zullen in sommige gevallen aanvullende behandelingen of medicatie noodzakelijk zijn.
Gaat acne comedonica vanzelf over?
Vaak gaat acne vulgaris na de pubertijd weer over. Echter kan het ook op latere leeftijd nog voorkomen. Hierin spelen vaak hormonen een grote rol. Dan zijn juiste thuisproducten, leefstijladviezen en eventuele behandelingen nodig om de acne te verminderen. Echter kan er ook een onderliggende aandoening aanwezig zijn welke acne veroorzaakt. Wanneer u op latere leeftijd nog last heeft van acne kunt u bij uw huidtherapeut of dermatoloog adviezen vragen.