Acne fulminans

Acne fulminans

Acne fulminans is een ernstig, maar ook zeldzame, vorm van acne die voornamelijk voorkomt bij jonge mannen. Kenmerken van acne fulminans zijn zeer grote, explosieve ontstekingen en bulten. Dit gaat vaak samen met koorts, spier- en gewrichtspijn. Ook kunnen deze grote ontstekingen flinke littekenvorming geven.

Plan vrijblijvend een intake voor het behandelen van acne vulgaris

Acne fulminans in cijfers

  • Acne fulminans komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen
  • Acne fulminans komt bij minder dan 1% van de acne gevallen voor
  • 5/5   +74 Google en Salonized reviews!

Wat is acne fulminans precies?

Acne fulminans is een ernstige vorm van acne die vooral jonge mensen treft. Het wordt gekenmerkt door plotselinge en ernstige uitbarstingen van inflammatoire, pijnlijke en diepe acne laesies, vaak vergezeld van koorts, gewrichtspijn en vermoeidheid.  Deze aandoening kan ernstige littekens veroorzaken en de psychologische gezondheid van de getroffen persoon negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om acne zo snel mogelijk te behandelen.

Als u vermoedt dat u acne fulminans heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dermatoloog te raadplegen voor diagnose en behandeling.

Acne fulminans op de rug

Hoe ontstaat acne fulminans?

Acne fulminans wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en hormonale factoren.

  • Een van de hoofdoorzaken van acne fulminans is de overproductie van  talgklieren in de huid. De reden hiervoor is vaak  een toename van het gehalte aan mannelijke hormonen of androgenen. Deze hormonen kunnen worden gestimuleerd door factoren als stress, puberteit, menstruatie, zwangerschap en bepaalde medicijnen.
  • Een andere belangrijke oorzaak van acnefulminantie is genetische aanleg. Mensen met een familiegeschiedenis van acne of die vatbaar zijn voor acne hebben meer kans om deze aandoening te ontwikkelen.
  • Bovendien kunnen sommige medicijnen en supplementen acne  veroorzaken of verergeren. Van anabole steroïden is bijvoorbeeld bekend dat ze de belangrijkste triggers zijn van deze aandoening.
  • Tot slot kan ook het gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten en cosmetica  bijdragen aan het ontstaan ​​van acne. Dit komt omdat sommige producten de poriën kunnen verstoppen en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat acne fulminans een complexe ziekte is en dat de oorzaken  van persoon tot persoon kunnen verschillen. Raadpleeg daarom een ​​dermatoloog om de specifieke oorzaken en behandeling te bepalen op basis van uw individuele situatie.

Hoe wordt acne fulminans behandeld?

Acne fulminans in een complexe aandoening welke niet met enkel goede huidverzorging behandeld kan worden.

De behandeling van acne fulminans omvat meestal een combinatie van medicijnen, waaronder corticosteroïden om de ontsteking te verminderen, isotretinoïne om de productie van talg te verminderen en antibiotica om infecties te behandelen. Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van deze medicijnen kunnen bijvoorbeeld peelings en laser niet worden toegepast. 

Gedurende dit traject kan de huid wél worden schoongemaakt door de huidtherapeut om comedonen en ontstekingen te verwijderen. De hier voelt hierdoor vaak prettiger en schoner aan. Ook kan de huidtherapeut huidverzorgingsadviezen geven, omdat de huid behoorlijk intensief wordt behandeld. 

Wanneer medicatie niet meer een rol speelt in de behandeling van acne fulminans kunnen dergelijke peelings en laser wel worden ingezet om littekens en pigmentvorming te verminderen. Lees hier alles over de behandeling van acne littekens. 

Wilt u precies weten hoeveel behandelingen nodig zijn? Plan dan vrijblijvend een intake!

Hoe ziet een behandeling tegen acne er uit?

Voor / na foto’s van behandeling tegen acne littekens

Hieronder vindt u enkele foto’s van acne vulgaris littekens voor-en na de behandeling.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Worden behandelingen van acne vulgaris vergoed door de zorgverzekering?

Vanuit een aanvullende verzekering kunnen onze acne behandelingen worden vergoed. Overleg met uw zorgverzekeraar waar u precies recht op heeft.

SKN2 heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP) en hebben een eigen AGB code.

Acne behandeling gelaat49,95
Acne behandeling gelaat met milkpeel99,95
Acne behandeling gelaat met renophase peeling149,95
Acne behandeling gelaat met microneedling149,95
Acne litteken behandeling hele gelaat met CO2 laser 599,95
Acne litteken behandeling halve gelaat met CO2 laser399,95
Acne litteken behandeling enkele plekjesVanaf 149,95

Vrijblijvend een intake inplannen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen aan SKN2.nl over acne fulminans

Nee, acne fulminans is niet besmettelijk. Het wordt veroorzaakt door interne factoren en kan niet worden overgedragen op anderen door contact met de huid. Wel is het belangrijk om de huid goed schoon te houden, zodat bacteriën, vuil en talg goed van de huid verwijderd worden. Wanneer iemand met acne de huid niet voldoende reinigt kan dit er voor zorgen dat de acne in stand gehouden wordt. Ook is het belangrijk om regelmatig kussenslopen te vervangen. 

Bij acne is het belangrijk dat u uw huid goed verzorgt. Dit houdt in dat u ‘s ochtends en ‘s avonds uw huid schoonmaakt met een milde reiniger en daarnaast goed hydrateert en beschermt met minimaal SPF 30. Door de huid te exfoliëren met producten waar zuren in zitten kan het bovenste huidlaagje van dode huidcellen dunner worden gemaakt. Hierdoor ontstaan er minder snel verstoppingen en worden puistjes minder.Het kan daarnaast helpen om te letten op uw suikerinname en deze zo laag mogelijk te houden. Het is daarnaast belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, stress te verminderen, en het gebruik van anabole steroïden en sommige medicijnen te vermijden.

Ja en nee. Acne fulminans kan met thuisproducten worden verminderd. Met een goede cleanser wordt het vuil, talg en zweet van de dag van de huid afgehaald. Daarnaast is het heel belangrijk om de huid te beschermen met minimaal SPF 30. Door de huid te exfoliëren met producten waar zuren in zitten kan het bovenste huidlaagje van dode huidcellen dunner worden gemaakt. Hierdoor ontstaan er minder snel verstoppingen en worden puistjes minder. Een goede huidverzorgingsroutine is de basis en als het ware een behandeling voor thuis. Echter zal bij acne fulminans aanvullende behandelingen met medicatie noodzakelijk zijn.

Acne fulminans is een ernstige vorm van acne die niet vanzelf verdwijnt. Het kan zelfs verergeren als het onbehandeld blijft. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een dermatoloog te raadplegen om de juiste diagnose en behandeling te krijgen om de symptomen te verminderen en littekens te voorkomen.

Plan vrijblijvend een intake

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten