Acne inversa (hidradenitis suppurativa)

Acne inversa (hidradenitis suppurativa)

Acne inversa is een andere benaming voor hidradenitis suppurativa. Het is een aandoening waarbij haarzakjes ontstoken zijn. Dit komt vooral voor in genitaal gebied, liezen en oksels, maar kan ook op de billen voorkomen. In de meest ernstige gevallen kan er verlittekening van weefsel ontstaan, welke kabel vormige plekken achterlaat. Acne inversa wordt vaker gezien bij vrouwen als bij mannen.

Plan vrijblijvend een intake voor het behandelen van acne inversa

Acne vulgaris in cijfers

  • Vrijwel iedereen krijgt last van jeugdpuistjes
  • 75% van deze personen laat acne vulgaris behandelen
  • In 2021 behandelden wij 112 – personen bij hun jeugdpuistjes.
  • In 2022 behandelden wij 327 – personen bij hun jeugdpuistjes
  • 5/5   +74 Google en Salonized reviews!

Wat is acne inversa (hidradenitis suppurativa) precies?

Acne Inversa, ook wel hydradenitis suppurativa, in de okselAcne inversa, ook wel bekend als hidradenitis supporativa, is een chronische aandoening waarbij de haarzakjes ontstoken zijn. Dit komt vooral voor op delen waar de huid tegen huid wrijft, zoals oksels, liezen en billen. Acne inversa wordt gekenmerkt door pijnlijk en diepe knobbeltjes, abcessen en tunnels welke zich onder huid gaan vormen en gaan infecteren. Dit kan ernstige littekenvorming geven en zelfs beperkte mobiliteit in de aangedane gebieden veroorzaken.

Hoe ontstaat acne inversa?

De precies oorzaak van acne inversa is nog onbekend, maar het lijkt een combinatie van verschillende factoren waaronder genetische aanleg, hormonale disbalans, roken en het hebben van overgewicht. Ook kan overmatige zweten, strakke kleding of wrijving door bepaalde activiteiten (paardrijden, fietsen, dingen waar wrijving komt op het aangedane gebied) meespelen. Er is daarnaast een relatie tussen de ziekte van Crohn, diabetes en (reumatoïde) artritis.

Acne inversa/hidradenitis suppurativa wordt beschouwd als een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem zijn eigen weefsel aanvalt, met als gevolg ontstekingen, abcessen en knobbeltjes. Ook het hebben van een hormonale disbalans kan meespelen, aangezien de aandoening vaker bij vrouwen voorkomt en ook actiever aanwezig kan zijn tijdens de menstruatie. 

Hoe wordt acne inversa behandeld?

Hoe kun je acne inversa behandelen? Bij acne inversa zijn er verschillende opties mogelijk. De basis hiervan is het aanpassen van de leefstijl. Wanneer u rookt of overgewicht hebt is het belangrijk om dit aan te passen. Draag niet te strakke kleding en vermijd activiteiten waarbij veel wrijving komt in het aangedane gebied. 

Een andere optie kan zijn laserontharen. Door de haren te verwijderen uit het haarzakje raakt deze minder snel verstopt en ontstaan er minder snel ontstekingen. Hier in in enkel waxen of harsen niet voldoende, dit kan juist extra irritatie geven. Laserontharen is een meer permanente oplossing om van uw haren af te komen. Lees hier alles over laserontharen.

Acne inversa is een complexe aandoening, zeker wanneer er een ernstige vorm aanwezig is. Raadpleeg altijd uw dermatoloog en/of huidtherapeut voor adviezen en een behandelplan. 

Wilt u precies weten hoeveel behandelingen nodig zijn? Plan dan vrijblijvend een intake!

Hoe ziet een behandeling tegen acne inversa er uit?

Vrijblijvende intake inplannen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Worden behandelingen van acne inversa vergoed door de zorgverzekering?

De behandeling van acne inversa wordt helaas niet standaard vergoed. Overleg met uw zorgverzekeraar waar u precies recht op heeft.

SKN2 heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP) en hebben een eigen AGB code.

Laserontharen oksels84,95
Laserontharen bikinilijn klein124,95
Laserontharen bikinilijn middel149,95
Laserontharen bikinilijn groot174,95
Laserontharen bilnaad74,95
Laserontharen billen174,95

Veelgestelde vragen aan SKN2.nl over acne inversa

Acne inversa is niet besmettelijk. Wel is het belangrijk om de huid goed schoon te houden, zodat bacteriën, vuil en talg goed van de huid verwijderd worden. Wanneer iemand met acne de huid niet voldoende reinigt, kan dit ervoor zorgen dat de acne in stand wordt gehouden. Ook is het belangrijk om schone en ruimzittende kleding te dragen. Acne inversa kan echter wel erfelijk zijn. 

Bij acne inversa is het belangrijk dat u uw huid goed verzorgt. De basis hiervan is het aanpassen van de leefstijl. Wanneer u rookt of overgewicht hebt is het belangrijk om dit aan te passen. Draag niet te strakke kleding en vermijd activiteiten waarbij veel wrijving komt in het aangedane gebied. Heeft u overgewicht, dan kan het helpen om af te vallen. Ook is het advies om te stoppen met roken. Het kan daarnaast helpen om te letten op uw suikerinname en deze zo laag mogelijk te houden. Raadpleeg daarnaast uw dermatoloog en/of huidtherapeut over wat voor medicatie het beste past bij deze aandoening.

Nee, helaas kunt u weinig zelf met thuisproducten doen. Wel zijn er bepaalde lotions en deppers van de dermatoloog welke u kunt gebruiken bij acne inversa. Daarnaast wordt vaak medicatie voorgeschreven. 

Acne inversa kan uiteindelijk uit zichzelf rustiger worden, maar is helaas een chronische aandoening waarbij medicatie nodig kan zijn om littekenvorming te voorkomen. De combinatie met juiste thuisproducten, leefstijladviezen en behandelingen zijn belangrijk om de acne inversa te verminderen. Wanneer u langdurig last heeft van uw klachten kunt u bij uw huidtherapeut of dermatoloog adviezen vragen.

Plan vrijblijvend een intake

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten