Acne rosacea

Acne rosacea

Acne rosacea wordt ook wel gewoon rosacea genoemd. Het is niet echt een vorm van acne zoals de overige acne vormen dat zijn, maar geeft wel klachten die ook kenmerkend zijn voor acne. Vandaar ook de term acne rosacea. Kenmerkend voor rosacea zijn de opvlammingen, de rode wangen met duidelijk lopende vaatjes. 

Onze artsen en huidtherapeuten van SKN2 kunnen u helpen bij het verminderen van uw acne rosacea

Plan vrijblijvend een intake voor het behandelen van acne rosacea

Acne rosacea in cijfers

 • Acne rosacea komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen
 • Acne rosacea begint vaak rond het 30e levensjaar, met een piek tussen 40 en 60 jaar
 • In 2021 behandelden wij 99 – personen bij hun rosacea
 • In 2022 behandelden wij 125 – personen bij hun rosacea
 • 5/5   +74 Google en Salonized reviews!

Wat is acne rosacea precies?

Rosacea is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid van het gezicht, bultjes en puistjes. Het treft meestal mensen van middelbare leeftijd en ouderen en  komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Symptomen van rosacea kunnen variëren van mild tot ernstig en komen periodiek voor. Roodheid van de huid, vooral op de wangen, neus, kin en voorhoofd, is een van de meest voorkomende symptomen. Andere symptomen kunnen zijn: brandend, stekend gevoel,  jeuk, droogheid, zwelling en gevoeligheid.

Rosacea met roodheid, vaatjes en pusteltjes

Hoe ontstaat acne rosacea?

De precieze oorzaak van rosacea is nog niet volledig bekend, maar er wordt aangenomen dat er verschillende factoren meespelen, waaronder genetische aanleg en omgevingsfactoren. Er zijn een paar mogelijk factoren die meespelen bij de ontwikkeling van rosacea: 

 • Ten eerste kan rosacea het gevolg zijn van een abnormale reactie van het immuunsysteem op bepaalde triggers. Dit leidt tot ontsteking en roodheid van de huid. 
 • Een andere veelgenoemde oorzaak is de demodex mijt. Dit zijn kleine mijten die bij veel mensen aanwezig zijn op de huid, maar welke in grote aantallen aanwezig kunnen zijn bij mensen die last hebben van rosacea. Er zijn aanwijzingen dat een overmatige groei van deze mijten een immuunrespons kan veroorzaken waardoor er roodheid en ontstekingen van de huid ontstaat. 
 • Ten slotte zijn er studies die suggereren dat mensen met rosacea afwijkende bloedvaatjes in de huid hebben, wat kan bijdragen aan opvlammingen en roodheid. 

Genetische aanleg speelt daarnaast ook mee. Rosacea komt vaker voor wanneer dit bij ouders gezien wordt. Er zijn bepaalde omgevingsfactoren die rosacea kunnen opvlammen. Denk hierbij aan zonlicht, temperatuurverschillen, wind, pittig of gekruid eten, alcohol, stress en weinig slaap. Ook kan bepaalde voeding (met name histaminerijk voedsel) van invloed zijn. 

Over het algemeen zijn er vaak meerdere factoren die meespelen en varieert dit per persoon. 

Hoe wordt acne rosacea behandeld?

Hoe kun je acne rosacea behandelen? Er zijn verschillende opties mogelijk. Waneer de huid gekenmerkt wordt door ontstekingen kunnen onze renophase peelingen een uitkomst zijn. Wanneer er meer roodheid en vaatjes zichtbaar zijn wordt er gekozen voor laser en/of IPL. Dit gaat altijd in combinatie met een op maat gemaakte huidverzorgingsroutine.

 • Peelings zijn een veelgebruikte methode bij het het behandelen van acne klachten. Een peeling is een vloeistof welke verschillende soorten ingrediënten bevat. Deze ingrediënten hebben allemaal hun eigen werking. De peeling lost als het ware de bovenste (dode) huidlaag op zodat er weer nieuwe, gezonde cellen omhoog komen. Bij mensen met acne is hun bovenste huidlaag vaak verdikt, waardoor poriën kunnen verstoppen en er zo ontstekingen kunnen ontstaan. Door met een peeling deze huidlaag dunner te maken, ontstaan er minder snel verstoppingen en zo ook ontstekingen. 
 • Onze renophase peelings zijn speciaal ontwikkeld voor de aller gevoeligste huidjes. Zo kan er op een milde, maar effectieve manier, gewerkt worden met ontstekingsremmende ingrediënten om de huid te kalmeren en te herstellen. Tenslotte wordt de LED lamp ingezet voor extra activatie van de ingrediënten en kalmeren van de huid. 

Lees alles over peelings als behandelmethode bij acne rosacea

 • Wij kunnen de roodheid die gekenmerkt wordt door rosacea op verschillende manieren behandelingen. We gebruiken hiervoor een vaatlaser (nd:YAG 1064 nm) of een IPL (Intense Pulsed Light). Afhankelijk van het plekje kiezen we voor de ene of andere behandeling.
 • Het laserapparaat (nd:YAG 1064 nm) geeft zijn energie af aan het bloedvat, dat ervoor zorgt dat deze dicht gebrand wordt. Het bloedvat trekt samen waardoor vervolgens het lichaam de overblijfselen opruimt. De laser richt zich alleen op de vaatjes waardoor omliggend weefsel intact blijft. De lichtpuls kan voelen als hete speldenprikjes.
 • Daarnaast behandelen we ook met de IPL (Intense Pulsed Light). Dit apparaat geeft licht af aan de bloedvaatjes en zorgt er zo voor dat de energie die daarbij vrij komt de bloedvaatjes vernietigt. Dit geeft het gevoel alsof er een elastiekje tegen de huid schiet. IPL is vooral geschikt voor de rode blosjes en hele kleine vaatjes.

Wilt u precies weten hoeveel behandelingen nodig zijn? Plan dan vrijblijvend een intake!

Hoe ziet een behandeling tegen acne rosacea er uit?

Voor / na foto’s van behandeling tegen acne rosacea

Hieronder vindt u enkele foto’s van acne rosacea voor-en na de behandeling.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Worden behandelingen van acne rosacea vergoed door de zorgverzekering?

Vanuit een aanvullende verzekering kunnen onze acne behandelingen worden vergoed. Overleg met uw zorgverzekeraar waar u precies recht op heeft.

SKN2 heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP) en hebben een eigen AGB code.

Acne behandeling gelaat met renophase peeling149,95
Acne behandeling gelaat met microneedling149,95
Acne rosacea behandeling gelaat met IPLVanaf 124,95
Acne rosacea behandeling gelaat vaatlaserVanaf 124,95

Wat vonden onze klanten van de behandeling?

Ik ben Bij Dr. Wu van SKN2 geweest voor het verwijderen van 2 moedervlekken in m’n gezicht. Zaten er al jaren en stoorde me er al zo lang aan. Nu eindelijk de stap genomen. Wat een simpele ingreep, wou dat ik het eerder had gedaan! Duidelijk uitleg en was snel klaar. Bedankt!

Ik heb een moedervlek waar ik me zorgen over maakte. Toen ik bij dr. Wu kwam stelde hij me meteen gerust, gelukkig geen rare moedervlek! Ik vond hem alleen niet echt mooi en toen heeft dr. Wu hem super mooi weggehaald. Je ziet er niks meer van! Super blij mee. SKN2 bedankt!

Vrijblijvend een intake inplannen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen aan SKN2.nl over acne rosacea

Acne rosacea is niet besmettelijk. Wel is het belangrijk om de huid goed schoon te houden, zodat bacteriën, vuil en talg goed van de huid verwijderd worden. Wanneer iemand met acne de huid niet voldoende reinigt kan dit er voor zorgen dat de acne in stand gehouden wordt. Ook is het belangrijk om regelmatig kussenslopen te vervangen. Acne rosacea kan echter wel erfelijk zijn. 

Bij acne rosacea is het belangrijk dat u uw huid goed verzorgt. Dit houdt in dat u ‘s ochtends en ‘s avonds uw huid schoonmaakt met een milde reiniger en daarnaast goed hydrateert en beschermt met minimaal SPF 30. Het is ook belangrijk om uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden. De meest voorkomende zijn hitte- en koude bronnen (zoals sauna, hete douche, koude wind), gekruid voedsel, alcohol en parfumstoffen. Het kan daarnaast helpen om te letten op uw suikerinname en deze zo laag mogelijk te houden. Vaak zijn echter behandelingen noodzakelijk om de acne rosacea te verminderen. Zeker wanneer roodheid aanwezig is kan het helpen om uw huid te laten behandelen met de vaatlaser. 

Ja, met de juiste thuisproducten kan acne rosacea zeker verminderen en soms zelfs helemaal laten verdwijnen. Met een goede cleanser wordt het vuil, talg en zweet van de dag van de huid afgehaald. Daarnaast is het heel belangrijk om de huid te beschermen met minimaal SPF 30. UV straling is een uitlokkende factor voor rosacea. Een goede huidverzorgingsroutine is de basis en als het ware een behandeling voor thuis. Echter zullen in sommige gevallen aanvullende behandelingen of medicatie noodzakelijk zijn.

Acne rosacea kan helaas niet vanzelf overgaan, maar kan wel goed behandeld worden om klachten zo minimaal mogelijk te houden. Het is een chronische aandoening, dat betekent dat het kan komen en gaan. De combinatie met juiste thuisproducten, leefstijladviezen en eventuele behandelingen kunnen nodig zijn om de acne rosacea te verminderen. Wanneer u langdurig last heeft van uw klachten kunt u bij uw huidtherapeut of dermatoloog adviezen vragen.

Plan vrijblijvend een intake

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten