Acne vulgaris

Acne vulgaris

Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne. Het wordt vooral gezien bij jongeren en jongvolwassenen,, in de volksmond wordt het ook wel jeugdpuistjes genoemd. Acne vulgaris kan veel psychologische klachten geven, zeker in de pubertijd. Om (permanente) littekens te voorkomen is het goed om acne op tijd te behandelen.

Plan vrijblijvend een intake voor het behandelen van acne vulgaris

Acne vulgaris in cijfers

 • Vrijwel iedereen krijgt last van jeugdpuistjes
 • 75% van deze personen laat acne vulgaris behandelen
 • In 2021 behandelden wij 112 – personen bij hun jeugdpuistjes.
 • In 2022 behandelden wij 327 – personen bij hun jeugdpuistjes
 • 5/5   +74 Google en Salonized reviews!

Wat is acne vulgaris (jeugdpuistjes) precies?

Acne vulgaris is de medische benaming voor jeugdpuistjes. Het is een aandoening die vooral bij jongvolwassenen wordt gezien, maar kan ook op latere leeftijd nog voorkomen. Dan wordt het ook wel acne tarda genoemd. Kenmerken van acne zijn de aanwezigheid van puistjes, mee-eters en whiteheads. Het kan daarnaast roodheden, pigment en littekens achterlaten wanneer het niet tijdig wordt behandeld. Het heeft daarnaast vaak een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en iemands eigenwaarde.

Acne vulgaris in het gezicht met comedonen

Hoe ontstaat acne vulgaris?

Acne is een ontsteking van de haar-talgklier. Er zijn vier hoofdprocessen waardoor een ontsteking zich kan ontwikkelen: overproductie van androgenen (mannelijkke hormonen), overmatige talgproductie, ontsteking en proliferatie van cutibaterium acnes (voorheen propionibacterium acnes). 

Andere mogelijke oorzaken zijn:

 • Gebruik medicatie zoals lithium, corticosteroiden, testosteron en anticonvulsiva
 • Blootstelling aan teveel zonlicht
 • Gebruikt van mondkapjes, meer afsluitende kleding zoals schoudervullingen, hoofdbanden, rugzakken en beugelbh’s 
 • Endocriene aandoeningen zoals polycysteu ovariumsyndroom (PCOS) of zwangerschap
 • Genetische factoren. Erfelijke schattingen variëren van 50-90% 
 • Er is een relatie tussen suiker/koolhydraten en acne 

Behandelen van acne vulgaris

Hoe kun je acne behandelen? De verschillende behandelopties van actieve acne zijn: peelings en het uitreinigen en schoonmaken van de huid. Dit gaat altijd in combinatie met een op maat gemaakte huidverzorgingsroutine.

Uitreinigen is een behandelmethode bij acne waarbij de puistjes handmatig (manueel) gereinigd worden. Door verstoppingen zoveel mogelijk weg te halen, voorkom je dat het grotere ontstekingen worden. Dit wordt eveneens altijd voorafgaande een peeling toegepast. 

Peelings zijn een veelgebruikte methode bij het het behandelen van actieve acne. Een peeling is een vloeistof welke verschillende soorten ingrediënten bevat. Deze ingrediënten hebben allemaal hun eigen werking. De peeling lost als het ware de bovenste (dode) huidlaag op zodat er weer nieuwe, gezonde cellen omhoog komen. Bij mensen met acne is hun bovenste huidlaag vaak verdikt, waardoor poriën kunnen verstoppen en er zo ontstekingen kunnen ontstaan. Door met een peeling deze huidlaag dunner te maken, ontstaan er minder snel verstoppingen en zo ook ontstekingen.

Een andere opties is microneedling. Microneedling is een behandeling welke voornamelijk wordt ingezet bij acne littekens. Hierbij worden er met de Dermapen, welke kleine naaldjes bevat, minuscule gaatjes in de huid gemaakt. Hierdoor wordt er op een gecontroleerde manier schade gemaakt aan de huid waardoor de huid zich gaat vernieuwen. Collageen en elastine worden opnieuw aangemaakt zodat littekentjes verminderen en roodheden steeds minder zichtbaar worden. Het geeft een echte boost aan de huid.

Wilt u precies weten hoeveel behandelingen nodig zijn? Plan dan vrijblijvend een intake!

Hoe ziet een behandeling tegen acne vulgaris (jeugdpuistjes) er uit?

Voor / na foto’s van behandeling tegen acne vulgaris

Hieronder vindt u enkele foto’s van acne vulgaris littekens voor-en na de behandeling.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Worden behandelingen van acne vulgaris vergoed door de zorgverzekering?

Vanuit een aanvullende verzekering kunnen onze acne behandelingen worden vergoed. Overleg met uw zorgverzekeraar waar u precies recht op heeft.

SKN2 heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP) en hebben een eigen AGB code.

Acne behandeling gelaat49,95
Acne behandeling gelaat met milkpeel99,95
Acne behandeling gelaat met renophase peeling149,95
Acne behandeling gelaat met microneedling149,95
Acne rosacea behandeling gelaat met IPLVanaf 124,95

Wat vonden onze klanten van de behandeling?

Ik ben Bij Dr. Wu van SKN2 geweest voor het verwijderen van 2 moedervlekken in m’n gezicht. Zaten er al jaren en stoorde me er al zo lang aan. Nu eindelijk de stap genomen. Wat een simpele ingreep, wou dat ik het eerder had gedaan! Duidelijk uitleg en was snel klaar. Bedankt!

Ik heb een moedervlek waar ik me zorgen over maakte. Toen ik bij dr. Wu kwam stelde hij me meteen gerust, gelukkig geen rare moedervlek! Ik vond hem alleen niet echt mooi en toen heeft dr. Wu hem super mooi weggehaald. Je ziet er niks meer van! Super blij mee. SKN2 bedankt!

Vrijblijvend een intake inplannen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen aan SKN2.nl over acne vulgaris

Acne vulgaris is niet besmettelijk. Wel is het belangrijk om de huid goed schoon te houden, zodat bacteriën, vuil en talg goed van de huid verwijderd worden. Wanneer iemand met acne de huid niet voldoende reinigt kan dit er voor zorgen dat de acne in stand gehouden wordt. Ook is het belangrijk om regelmatig kussenslopen te vervangen.

Bij acne is het belangrijk dat u uw huid goed verzorgt. Dit houdt in dat u ‘s ochtends en ‘s avonds uw huid schoonmaakt met een milde reiniger en daarnaast goed hydrateert en beschermt met minimaal SPF 30. Daarnaast kunt u nog zuren gebruiken, bijvoorbeeld glycolzuur of salicylzuur, om acne te verminderen. Het kan daarnaast helpen om te letten op uw suikerinname en deze zo laag mogelijk te houden. 

Ja, met de juiste thuisproducten kan acne zeker verminderen en soms zelfs helemaal laten verdwijnen. Met een goede cleanser wordt het vuil, talg en zweet van de dag van de huid afgehaald. Door de huid te exfoliëren met producten waar zuren in zitten kan het bovenste huidlaagje van dode huidcellen dunner worden gemaakt. Hierdoor ontstaan er minder snel verstoppingen en worden puistjes minder. Een goede huidverzorgingsroutine is de basis en als het ware een behandeling voor thuis. Echter zullen in sommige gevallen aanvullende behandelingen of medicatie noodzakelijk zijn.

Vaak gaat acne vulgaris na de pubertijd weer over. Echter kan het ook op latere leeftijd nog voorkomen. Hierin spelen vaak hormonen een grote rol. Dan zijn juiste thuisproducten, leefstijladviezen en eventuele behandelingen nodig om de acne te verminderen. Echter kan er ook een onderliggende aandoening aanwezig zijn welke acne veroorzaakt. Wanneer u op latere leeftijd nog last heeft van acne kunt u bij uw huidtherapeut of dermatoloog adviezen vragen. 

Plan vrijblijvend een intake

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten