Bloedvaatjes

Bloedvaatjes

Veel mensen hebben last van bloedvaatjes op het lichaam, in het gelaat of op de benen. Bloedvaatjes komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Bloedvaatjes zijn gelukkig altijd goedaardig, maar kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren. Het ontstaan ervan is niet altijd duidelijk. Zo kan het erfelijk zijn, door medicatie ontstaan maar ook komen met de leeftijd of door overmatige blootstelling aan de zon. Gelukkig zijn bloedvaatjes met onze vaatlaser snel en veilig te verwijderen. 

De huidtherapeuten van SKN2 Utrecht kunnen ook uw bloedvaatjes weglaseren! 

Plan vrijblijvend een intake voor het laseren van uw bloedvaatjes

Bloedvaatjes in cijfers

Wat is de oorzaak van bloedvaatjes?

Bloedvaatjes kunnen ontstaan doordat de huid slapper wordt en gaat verwijden. De vaatwanden verliezen zo hun stevigheid en gaan uitzetten. Mogelijke oorzaken hiervan zijn erfelijkheid, overmatige blootstelling aan zonlicht of bepaald medicatiegebruik. Echter kunnen vaatjes ook vanaf jongs af aan al aanwezig zijn en hoeft verslapping van de huid niet altijd een oorzaak te zijn. Er zijn verschillende soorten bloedvaatjes.

Soorten bloedvaatjes

 • Spider naevus
 • Teleangiectasieën
 • Angioma senilis (cherry angioma)
 • Venous lake
 • Rosacea
 • Diffuse roodheid
 • Wijnvlekken
 • Couperose
 • Poikiloderma

Samen kijken wat wij voor u kunnen doen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Soorten bloedvaatjes

Er zijn verschillende uiting van bloedvaatjes. Deze kunnen variëren van een enkel plekje tot een wat meer uitgebreide vorm. Ook kunnen deze bloedvaatjes op verschillende delen van het lichaam voorkomen. Behandeling kan verschillen bij de verschillende soorten bloedvaatjes. Uw huidtherapeut kan u duidelijk uitleggen welke vorm van behandeling(en) er het beste bij uw huid past. 

Plan vrijblijvend een intake

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Spider naevus

Spider naevus, ook wel spinnekopje

Dit is een plekje waarin dunne rode vaatjes zichtbaar zijn. Meestal is er een centraal punt vanaf waaruit deze vaatjes gevuld raken. Daarom de naam spider naevus of spinnekop. Deze komen voornamelijk voor op kinderleeftijd op de wangen en kunnen spontaan verdwijnen. Ook bij volwassenen worden ze gezien, meer bij vrouwen van bij mannen en vaak rondom of op de neus. Door het behandelen van het aanvoerende vaatje zullen de vaatjes eromheen wegtrekken.

Teleangectasieën

Teleangectasieen op wang

Dit zijn kleine verwijde zichtbare vaatjes. Wanneer er een enkele op 1 plek op het gelaat voorkomt is er sprake van een spider naevus. Het hebben van teleangiëctastieën kan verschillende oorzaken hebben en wijst soms op een onderliggend probleem.

Angioma senilis (cherry angioma)

Angioom borst

Kersenwratjes worden ook wel angioma senilis, cherry angioma, ruby spots of ouderdoms-hemangioom genoemd. Het zijn goedaardige (fel)rode plekjes. Ze kunnen bol of vlak zijn, kunnen over het hele lichaam voorkomen en komen met name voor vanaf een leeftijd van 40 jaar. Het aantal neemt toe met de leeftijd.

Venous lake

Acne Vulgaris op het voorhoofd van een jonge vrouw

Dit is een goedaardig plekje waarbij een met bloed gevulde holte op de onderlip aanwezig is. Het wordt ook wel een bloedblaar op de lip genoemd. Het plekje kan gemakkelijk bloeden bij aanraking of beschadiging. Het plekje is blauwpaars van kleur en komt meestal voor bij volwassenen en ouderen.

Rosacea

Rosacea met roodheid, vaatjes en pusteltjes

Rosacea is een inflammatoire huidaandoening die niet vanzelf overgaat en kent verschillende verschijningsvormen waarbij roodheid en teleangiëctastieën in het gezicht met of zonder pustels of verdikking van de huid aanwezig is. Meestal begint de aandoening vanaf het dertigste levensjaar en komt bij ongeveer 5% van de mensen voor. Het drinken van alcohol, pittig/gekruid eten, verschil in warmte/kou, zonexpositie en stress kunnen onder andere triggers zijn waardoor de klachten van rosacea (tijdelijk) verergeren.

Diffuse roodheid

Diffuse roodheid gezicht

Erytheem is een ander woord voor roodheid van de huid. Er zijn veel huidaandoeningen waarbij roodheid een kenmerk is of als enige aanwezig is. Door wat druk uit te oefenen op de huid en los te laten kan er bekeken worden of de roodheid wordt veroorzaakt door verwijding van vaatjes wanneer de huid licht wordt en zich weer met roodheid vult.

Wijnvlekken

Wijnvlek gezicht

Een wijnvlek kenmerkt zich door een donkerrode verkleuring in de huid. Ze zijn bij de geboorte al aanwezig waarbij ze eerst lichtrood zijn en langzaam donkerder kleuren. Op oudere leeftijd kan de donkerrode plek paars en verdikt zijn. Wijnvlekken zijn lastiger te behandelen wanneer ze dikker en donkerder zijn.

Couperose

Couperose wang

Bij couperose zijn verwijde vaatjes in het gelaat zichtbaar, meestal op de wangen en op en rondom de neus. Deze komen vooral voor vanaf een leeftijd van 30 jaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Poikiloderma

Acne Vulgaris op het voorhoofd van een jonge vrouw

Poikiloderma kenmerkt zich door lichte en donkere verkleuringen op vooral het decolleté. Het kan er (gecombineerd) rood/bruin uitzien waarbij vaatjes aanwezig zijn. De vlekken kunnen ontstaan na (chronische) warmte/kou of bijvoorbeeld na röntgenstraling.

Het behandelen van bloedvaatjes

Wij kunnen vaatjes op verschillende manieren behandelingen. We gebruiken hiervoor een vaatlaser (nd:YAG 1064 nm) of een IPL (Intense Pulsed Light). Afhankelijk van het plekje kiezen we voor de ene of andere behandeling.

Het laserapparaat (nd:YAG 1064 nm) geeft zijn energie af aan het bloedvat, dat ervoor zorgt dat deze dicht gebrand wordt. Het bloedvat trekt samen waardoor vervolgens het lichaam de overblijfselen opruimt. De laser richt zich alleen op de vaatjes waardoor omliggend weefsel intact blijft. De lichtpuls kan voelen als hete speldenprikjes.

Daarnaast behandelen we ook met de IPL (Intense Pulsed Light). Dit apparaat geeft licht af aan de bloedvaatjes en zorgt er zo voor dat de energie die daarbij vrij komt de bloedvaatjes vernietigt. Dit geeft het gevoel alsof er een elastiekje tegen de huid schiet. IPL is vooral geschikt voor de rode blosjes en hele kleine vaatjes.

Beide behandelingen veroorzaken een blauwe tot rozerode verkleuring van het behandelde gebied. De plekken worden dus in eerste instantie opvallender dan voor de behandeling en de huid voelt warm aan. Ook kan de huid wat gaan zwellen, met name rond het oog en lip. Na een paar dagen trekken deze verschijnselen vanzelf weg.

Kosten van het behandelen van bloedvaatjes

 • Enkel vaatje
 • Vaatlaser of IPL neus
 • Vaatlaser of IPL wangen
 • Vaatlaser of IPL wangen en neus
 • Vaatlaser of IPL gehele gelaat
 • Wijnvlek (klein)
 • Wijnvlek (middel)
 • Wijnvlek (groot)
 • 75,-
 • 80,-
 • 125,-
 • 150,-
 • 175,-
 • 80,-
 • 100,-
 • Vanaf 125,-

Wordt het behandelen van bloedvaatjes vergoed door de zorgverzekeraar?

In sommige gevallen wordt het verwijderen van bloedvaatjes in het gelaat vergoed door uw zorgverzekeraar. Vraag bij uw zorgverzekeraar na wat de voorwaarden hiervoor zijn.

Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), staan ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) en hebben allemaal een eigen AGB code.

Wat vonden onze klanten van de behandeling?

Na de behandeling voor het lazeren van talgbultjes en couperose in mijn gezicht door SKN2 ziet mijn gezicht er nu weer fris en schoon uit. Uitstekende werk verricht door de huidtherapeute

Mijn ervaring met SKN2 in Utrecht is dat zij uiterst zorgvuldig te werk gaan.

Vrijblijvend een intake plannen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen aan SKN2 over bloedvaatjes

Nee, bloedvaatjes kunnen helaas niet vanzelf verdwijnen als ze eenmaal zijn ontstaan. Ze kunnen het beste behandeld worden met een vaatlaser of met IPL. Hierbij worden de bloedvaatjes dichtgebrand en waarna het lichaam deze vanzelf opruimt.

Het bloedvaatjes van laseren is niet pijnloos, maar zeer goed te verdragen. Het laseren kan voelen als kleine speldenprikjes of als een elastiekje wat tegen de huid aan schiet. Onze vaatlaser bevat een geavanceerd koelsysteem waardoor de behandeling zo comfortabel mogelijk is. Ook wordt er na de behandeling nagekoeld met coldpacks.

Afhankelijk van de type bloedvaatjes, verschilt het aantal behandeling van 1 tot 5 behandelingen. Zo is een enkel vaatje na 1 behandeling al weg, maar zal een uitgebreid gebied met veel vaatjes eerder rond de 3 behandelingen liggen. Per behandeling zullen er steeds meer vaatjes verdwijnen. Zo zult u na 1 behandeling al verschil zien!

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten