ANTI-AGING CRÈME VANUIT DERMATOLOGISCH OOGPUNT

Door dr. Francis Wu

Als we aan anti-aging crème denken, dan associëren we dit vaak met een mooi, gehydrateerde, soepele en egale huid na het aanbrengen van de crème. Soms zijn de verwachtingen zo hoog dat dit niet wordt behaald. Vaak ontstaan er dan twijfels over het dagelijks verzorgingsritueel en de gebruikte middelen. Hierdoor verliezen we de motivatie om de huid in conditie te houden. 

Dermatologisch oogpunt 

Als dermatoloog heb ik een ander beeld en definitie van anti-agingAging oftewel het verouderingsproces in bijvoorbeeld het gezicht vindt op verschillende niveaus plaats. Niet alleen de huid epidermis (oppervlakkige deel van de huid), dermis (diepe huidlaag) verouderen maar ook onze dieper gelegen steunlagen zoals het verminderen van de vetten in de wangen en gebieden bij de slaap, alsmede botontkalking rondom de wangen en ogen. Dit resulteert in huidverzakking. Deze diep gelegen rimpels zijn zelfs met injectables zoals botuline toxine, fillers, laser en plastische chirurgie lastig om glad te strijken. En dat zonder het gezicht ‘onnatuurlijk’ uit te laten zien. 

Het verouderingsproces 

Het verouderingsproces wordt door twee mechanismen bepaald. De biologische klok, oftewel de intrinsieke verouderingsproces bepaalt de ernst en de snelheid van huidveroudering. Een studie suggereerde dat de snelheid van het verouderingsproces slechts 20% door onze DNA wordt bepaald. Dat betekent dat het verouderingsproces voor 80% veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren en lifestyle. De uitwendige, extrinsieke verouderingsproces, zoals blootstelling aan ultraviolet licht (zon, zonnebank), luchtverontreiniging, roken, ongezonde voeding, slaapgebrek en stress kunnen dit proces versnellen. 

Een van de sleutelprocessen voor zowel intrinsieke, maar met name extrinsieke veroudering is Reactive Oxygen Species (ROS) oftewel vrije radicalen die in de huid ontstaat. Deze onzichtbare vrije radicalen hebben een beschadigende werking op onze elastische en collagene vezels in de dermis (diepe huidlaag) met als gevolg fijne lijntjes en rimpeltjes. Overproductie van ROS ten gevolge van roken, ultraviolet licht kunnen normale huidcellen laten ontaarden en huidkanker cellen vormen. 

En tenslotte lentigo solaris, oftewel ouderdomsvlekken, zijn verspreid over de meest huiddelen die het meest blootgesteld zijn aan de zon. Dit wordt ook in èèn adem huid-aging genoemd en is een teken van zonbeschadiging. Deze verouderingsprocessen zijn traag en niet meteen zichtbaar. In de loop der tijd zie je behalve vlekjes ook meer fijne lijntjes en voelt de huid droger aan. 

Wat is zinvol om te smeren? 

Er zijn aanwijzingen dat 10.000 jaar geleden Egyptenaren oliën en crèmes gebruikten om de huid te beschermen tegen de zon en droge huid. Er is ook naarstig gezocht naar het geheim van de eeuwige jeugd, maar een perfect elixer is nog niet ontwikkeld. De technologie heeft echter wel voor een aanzienlijke vooruitgang in de huidverbeterende producten gezorgd. 

Je hebt een groep anti-oxidanten bestaande uit vitamines zoals C, vitamine E, Niacinamidepolyfenolenflavonoïden. Deze groep verminderen collageen degradatie door de ROS (vrije radicalen) aan te pakken. De andere groep zijn cel regulatoren, voorbeelden hiervan zijn vitamine A, peptides en groeifactoren. Zij hebben een directe werking op collageen stimulatie in de diepe laag van de huid. Dit is een geleidelijk proces. 

Preventie is uiteraard beter dan genezen. Dermatologisch gezien is anti-aging crème een lange termijn investering voor je huid. En daar heb je wel invloed op. 

 

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten