PIGMENTVLEKKEN: MEER DAN ALLEEN EEN COSMETISCH PROBLEEM 

Door dr. Francis Wu

Op mijn dermatologische spreekuur viel het mij al op, psychische belasting ten gevolge van pigmentvlekken. De ervaring van zichtbare pigmentvlekken kan emotioneel zwaar zijn. Gegevens over het voorkomen en factoren die de psychische belasting bij pigmentstoornissen beïnvloeden, zijn schaars. 

Studie 

Onder 100 patiënten met pigmentafwijkingen, met zowel witte als donkere vlekken zoals vitiligo, melasma  en verworven dermale maculaire hyperpigmentaties (Acquired Dermal Macular Hyperpigmentation – ADMH), werden bestudeerd. 

De patiënten met pigmentstoornissen werden door middel van vragenlijsten gevraagd over de invloed van hun pigmentstoornissen en hun kwaliteit van leven, somatoforme stoornissen, algemene angsten en depressie. De definitie van een somatoforme stoornis is: een psychische aandoening waarbij een persoon lichamelijke klachten heeft waarvoor geen somatische oorzaak (lichamelijke ziekte) gevonden is. De patiënt ervaart reële lichamelijke klachten, die niet ingebeeld zijn 

Algemene angststoornissen kwamen voor bij 11,6%, 21% en 18,7% van de patiënten met melasma, vitiligo en ADMH. Depressie werd gezien bij respectievelijk 12,8%, 27% en 24,1% van de patiënten met melasma, vitiligo en ADMH. Somatoforme stoornissen kwam vaker voor bij vitiligo (17,9%) in vergelijking met ADMH (14,3%) en melasma (8,1%). Een toename van de ernst van de huidziekte ging gepaard met toename van angst en depressie bij alle aandoeningen. 

Uit het onderzoek blijkt dat pigmentstoornissen in de huid meer dan alleen een cosmetisch probleem is. Dus angststoornissen, depressie en somatoforme stoornissen vaak voor bij pigmentstoornissen, met name bij vitiligo en ADMH. 

Wat zijn behandelmogelijkheden?

Pigment kan lastig te behandelen zijn. Bij SKN2 zijn er verschillende opties:

Met onze pigmentlaser kunnen oppervlakkige pigmentvlekken vlekken gelaserd worden. Dit zijn vaak vlekken welke in de volksmond ook wel oudersdomsvlekken genoemd worden. Deze ontstaan door jarenlange blootstelling aan zonlicht en naarmate iemand ouder wordt. Deze pigmentvlekken zijn zeer goed te behandelen.

Voor dieper gelegen pigment kan de mela peel forte een optie zijn. Deze peeling heeft pigment oplichtende ingrediënten welke dieper in de huid komen. De mela peel forte is geschikt voor mensen die last hebben bijvoorbeeld melasma (zwangerschapsmasker) of andere pigmentproblemen. Deze is ook goed inzetbaar bij donkere huidtypes.

Ook met microneedling kan pigment oplichten. Hier wordt op een gecontroleerde manier schade gemaakt aan de huid. Dit zorgt ervoor dat de huid zich gaat vernieuwen en dat de cellen zich gaan herstructureren. Het pigment wordt daardoor verminderd.

Literatuur: 

Dabas G, Vinay K, Parsad D, Kumar A, Kumaran MS. J Eur Acad Dermatol Venereol. Psychological disturbances in patients with pigmentary disorders: a cross‐sectional study. 2020 Feb;34(2):392-399. 

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten