PORIËN VERKLEINEN, KAN DAT?

Door dr. Francis Wu

We zien en lezen in de bladen, televisie en social media diverse huidverzorgingsproducten die ons een kleinere huidporiën beloven, nog sterker een poriën loze huid. Maar kan een peeling, serum, poriënstrip, maskers en cleansers echt je poriën verkleinen? 

Je voelt het al aan, huidverzorgingsproducten kunnen je porien niet verkleinen tot een onzichtbare grootte. Nog belangrijker, je wilt en kan je porien helemaal niet ‘elimineren’, ze spelen een essentiele rol bij het handhaven van je huidbarriere en gezondheid van je huid. 

De functie van je poriën zijn openingen van haarzakjes en poriën bevatten zijn eigen talgklieren die talg (ookwel sebum genoemd) produceren. Je talg zorgt voor bescherming van je huid, huidhydratatie en huidzuurgraad. Verstoring van je talgbalans kan leiden tot een droge huid als deze te laag is en teveel aan talg kan puistjes veroorzaken. 

Grote poriën is voornamelijk een cosmetisch probleem 

Je genen bepalen de grofheid van je poriën en het is soms schrikken als je je grote poriën in een vergrotende spiegel ziet. Op zich is er dermatologisch niets mis met grove poriën. Cosmetisch daarentegen kan door de onregelmatige poriën grofheid de huid er onverzorgd en oud uitzien. Een praktisch probleem is wanneer make-up in de vergrootte poriën terecht komen en bij een bepaalde lichtinval het huidgebied als het ware ‘koekig’ en vlokkerig uitziet. 

Wat zijn de oorzaken van grove poriën? 

Mogelijke oorzakelijke factoren van grove gezichtsporiën zijn invloeden van buitenaf en binnenuit. Factoren zoals geslacht, genetische aanleg, ouder worden, chronisch blootstelling aan ultraviolet licht, comedogeen cosmetica (= cosmetica die de poriën afsluiten en acne veroorzaken), acne. Maar ook te veel talgafscheiding ookwel seborroe, waardoor puistjes en mee-eters ontstaan. Make-up resten, luchtvervuiling die in de poriën terecht komen en verstoppen en tenslotte dode huidcellen die zich ophopen in de poriën. 

Bij vrouwen zijn de poriën aanzienlijk groter dan dat bij mannen. In een ander onderzoek die mannen en vrouwen vergeleek, hadden mannen een groter aantal zichtbare huidporiën en meer mee-eters. Een interessante studie is de relatie tussen etniciteit en vergrootte poriën. 2585 Vrouwen van 18-80 jaar oud en verschillende etniciteiten (Chinees, Japans, Indiërs, Brazilianen en Franse vrouwen) werden huid poriën in het gelaat gemeten. Een aantal interessante bevindingen werden gevonden. Brazilianen hadden 6 x meer grove poriën dan Chinezen. Leeftijd en grove poriën werden vaker bij Indiërs en Brazilianen gezien, terwijl bij Japanse, Chinese en Franse vrouwen de hoeveelheid grove poriën in het gelaat vanaf de 50ste levensjaar stabiliseerde. 

Welke dermatologische tricks kan je poriën beïnvloeden? 

Sommige huidverzorging ingrediënten kunnen je helpen om je huid poriën te minimaliseren. Producten met daarin retinol, salicylzuur, glycolzuur en fruitzuren zorgen ervoor dat de dode huidcellen en overtollige talg verwijderd worden. 

Vitamine B3 ook wel Niacinamide genoemd kunnen talgproductie verminderen waardoor de poriën kleiner worden en de huid minder glimt. 

Behandeling met laser is ook een mogelijkheid. Naast een huid verjongend effect kan de poriën na een laserbehandeling verkleinen.  Overige methoden zijn chemische peelings en microneedling. 

Adviezen 

  • Moisturizers crèmes, zonnebrandmiddelen en andere huidverzorgingsproducten moeten de huid niet-afsluitenniet-comedogeen zijn en een olie moet een lichte samenstelling bevatten.
  • Kies voor een minerale zonnebrandcrèmes (met deze twee ingrediënten Titaniumdioxide en Zinkoxide voor een brede ultraviolet A en B dekking)
  • Hyaluronzuur serum en lichte oliën zoals bijvoorbeeld druiven, zonnebloem, amandel, neem en CBD olie zijn goed voor hydratatie. Ook shea butterargan, saffloer, rose hip, granaatappel olie zijn goed.
  • Dagelijks je make-up, luchtverontreiniging partikels en overmatige talg verwijderen door je huid te reinigen met een een milde reiniger om je poriën te ‘openen’. 

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten