Goedaardige Huidvergroeiingen

Goedaardige huidvergroeiingen

Huidvergroeiingen zijn verheven bobbeltjes, plekjes of vlekjes die overal op het lichaam kunnen ontstaan. Ze hebben varierende namen zoals steelwratjes, fibromen, skintags of gewoon algemeen wratjes. Meestal zijn deze huidvergroeiingen goedaardig, maar kunnen ze als cosmetisch storend worden ervaren of irritatie geven wanneer kleding eroverheen schuurt. Onze huidtherapeuten van SKN2 Utrecht kunnen veilig voor u uw huidvergroeiingen verwijderen.

Plan vrijblijvend een intake voor het verwijderen van uw huidvergroeiingen

Huidvergroeiingen in cijfers

  • Vanaf een leeftijd van 75 jaar heeft 80% van de mensen in meer of mindere mate last van huidvergroeiingen
  • In 2021 behandelden wij 140 personen voor hun beenvaatjes
  • In 2022 behandelden wij 167 personen voor hun beenvaatjes
  • 5/5    +74 Google en Salonized reviews!

Hoe ontstaan goedaardige huidvergroeiingen?

Hoe deze plekjes ontstaan is niet volledig duidelijk. Er wordt gedacht dat blootstelling, UV-straling en genetische aanleg een rol spelen. Het wordt vaak gezien op plekken waar schuring plaatsvindt zoals bij de bh band, in de hals en bijvoorbeeld oksels en liezen. 

Er kunnen verschillende huidvergroeiingen ontstaan:

  • Steelwratjes/fibromen
  • Fibromen
  • Ouderdomswratjes 
  • Kersenwratjes
  • Talgkliervergrotingen

Verschillende plekjes vragen soms om een verschillende aanpak. Behandeling kan verschillen bij de verschillende soorten bloedvaatjes. Uw huidtherapeut kan u duidelijk uitleggen welke vorm van behandeling(en) er het beste bij uw huid past.

Plan vrijblijvend een intake

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Steelwratjes

Skintags, ook wel steelwratjes, in de hals

Steelwratjes worden ook wel skin tags of fibroma pendulans genoemd. Dit zijn huidaanhangsels die met een klein steeltje vast zitten in de huid. Ze hebben meestal de kleur van de huid, maar kunnen ook gepigmenteerd zijn. Ze komen bij bijna de helft van de mensen voor en bevinden zich vaak in de hals en oksels, maar komen ook voor in de liezen of op het ooglid. Tijdens een zwangerschap of door overgewicht kunnen de fibromen in aantal toenemen.

Fibromen

Fibroom oksel

Fibromen lijken op steelwratjes, en vallen onder hetzelfde type huidaanhangsel, maar zijn vaak groter en wat meer wratachtig van structuur. Wel zijn ze zacht. Ze kunnen huidskleurig zijn, maar ook gepigmenteerd.

Ouderdomswratjes

Ouderdomswratjes, ook wel verruca seborrhoica, op de flank

Verruca seborrhoica of seborrheic keratosis zijn andere namen voor ouderdomswratjes. Ze komen erg veel voor en nemen toe met de leeftijd en zijn huidkleurig tot donkerbruin. Een oorzaak voor het ontstaan van deze plekjes is niet bekend. Het wordt vooral gezien op oudere leeftijd en bij mensen die veel in de zon hebben gezeten. Soms worden de plekjes verward met moedervlekken. Ze komen over het hele lichaam voor, maar bevinden zich met name op de romp.

Lees alle details over ouderdomswratjes

Kersenwratjes

Kersenwratjes, ook wel cherry angiomas

Kersenwratjes worden ook wel angioma senilis, cherry angioma, ruby spots of ouderdoms-hemangioom genoemd zijn goedaardige (fel)rode plekjes. Ze kunnen bol of vlak zijn, kunnen over het hele lichaam voorkomen en komen met name voor vanaf een leeftijd van 40 jaar. Het aantal neemt toe met de leeftijd. Ook zouden ze onder invloed van hormonen kunnen ontstaan. 

Xanthelasma

Xanthelasma

Xanthelasma zijn gele plaques welke rondom de ogen voorkomen. Er is een verstoorde vetstofwisseling in de cellen, waardoor er gele plaques ontstaan. Dit kan ontstaan door een te hoge cholesterol, maar hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Soms kan het ook spontaan ontstaan of zit het in de familie.

Talgklierhyperplasie

Dit is zoals de naam al zegt een vergroting van een talgklier. Het ziet eruit als een bultje op de huid waarbij je in het midden van het bultje een kuiltje ziet. Het zijn goedaardige plekjes waarbij soms een enkele of soms meerdere aanwezig zijn. Ze bevinden zich met name op het voorhoofd, maar komen ook voor op de wangen en de neus. Andere namen voor talgkliervergrotingen zijn seniele talgklierhyperplasie of sebaceous gland hyperplasia. De precieze oorzaak is niet bekend, maar verandering van hormonen lijken een rol te spelen omdat deze veel invloed hebben op de werking van de talgklieren.

Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra zijn kleine, donkere, ruwige vlekjes die voornamelijk voorkomen in het gelaat. Ze kunnen echter ook voorkomen in de hals. Ze liggen op de huid, dus goed voelbaar ondanks dat ze klein zijn. Het wordt gezien bij mensen met een donker huidtype.

Vrijblijvende intake inplannen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe ziet een behandeling voor goedaardige huidvergroeiingen uit?

VIDEO beenvaatjes

Ondanks dat de plekjes goedaardig zijn, kunnen deze wel als cosmetisch storend worden ervaren. Gelukkig kunnen ze bijna altijd gemakkelijk te verwijderen zijn. Tijdens een intakegesprek wordt bekeken welke manier van verwijdering het meest geschikt is. Er zijn verschillende behandelopties mogelijk:

Curetteren 

Bij curretage wordt er met een scherp chirurgisch ringetje plekjes weggeschraapt. Dit kan wat nabloeden. 

Wegknippen

Met een klein steriel schaartje worden skintags letterlijk weggeknipt. 

Shaven

Met shaven wordt een plekje oppervlakkig weggebrand met behulp van stroom. Er wordt een heet pennetje met een balletje tegen het plekje aangehouden, welke het plekje wegbrand. Ook kan het plekje vooraf worden weggeknipt en daarna worden dichtgebrand met het coaguleer apparaat. Dit zorgt ervoor dat het plekje niet gaat nabloeden. 

Coaguleren (wegbranden)

Met coaguleren wordt er met behulp van stroom plekjes dichtgebrand. Er is een klein houdertje met naaldje welke tegen het plekje wordt aangehouden. Dit zorgt ervoor dat het als het ware dichtgebrand wordt. Het lichaam ruimt het plekje dan vanzelf op en valt eraf. 

Laseren 

Met de CO2 laser kunnen huidvergroeiingen weggelaserd worden. Met de laser kan heel precies gewerkt worden. Zo blijft omliggende huid onaangetast. Er wordt met de CO2 laser laagje voor laagje van de huidvergroeiing weggebrand en tegelijkertijd gecoaguleerd. Dit zorgt voor minimale nabloeding en dat er snel een korstje ontstaat. 

Omdat de meeste plekjes oppervlakkig zitten en klein zijn, is verdoving niet altijd nodig. Wanneer het gaat om een behandeling met veel plekjes wordt er bekeken of en welk type verdoving aan te raden is.

Wilt u precies weten wat de beste behandeling is voor u? Plan dan vrijblijvend een intake!

Wat kost het verwijderen van goedaardige huidvergroeiingen?

Curretage/knippen/coagulatie enkele plekjes50,-
Curretage/knippen/coagulatie meerdere plekjesVanaf 75,-
Shaven 1-3 plekjes195,-
Shaven 4-6 plekjes275,-
Shaven 7-10 plekjes350,-
CO2 laser enkele plek125,-
CO2 laser meerdere plekjesVanaf 150,-

Voor / na foto’s van behandeling voor goedaardige huidvergroeiingen

Hieronder vindt u enkele foto’s van goedaardige huidvergroeiingen na behandeling

Het verwijderen van goedaardige huidvergroeiingen wordt helaas niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Wat vonden onze klanten van de behandeling?

Fijn en kundig geholpen!

Na de behandeling voor het lazeren van talgbultjes en couperose in mijn gezcht door SKN2 ziet mijn gezicht er nu weer fris en schoon uit. Uitstekende werk verricht door de huidtherapeute.

Vrijblijvend een intake inplannen?

Moedervlekken

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen aan SKN2.nl over goedaardige huidvergroeiingen

Een wratje is anders van structuur dan een kwaadaardige moedervlek. Zo ligt een wratje vaak op de huid en heeft het een wratachtige structuur (of steekt uit), terwijl een moedervlek vaak vlak in de huid licht. Daarnaast heeft een wratje vaak 1 kleur, terwijl een kwaadaardige moedervlek meerdere kleuren heeft.

Sommige plekjes kunnen weer terugkomen na een behandeling. Skintags en fibromen blijven meestal wel nadat ze zijn weggehaald. Ouderdomswratjes kunnen wel weer terugkomen na een behandeling. Vaak gaat hier jaren overheen.

Nee, bovenstaande goedaardige huidvergroeiingen zijn nooit besmettelijk. 

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten