Littekens

Littekens

Iedereen heeft wel ergens een litteken zitten. Sommige vallen niet op, terwijl andere groot en uitstekend kunnen zijn. Ook kunnen ze soms pijnlijk en trekkerig aanvoelen. Dit voelt niet alleen onprettig, maar kan ook als cosmetisch storend worden ervaren. 

Bij SKN2 Utrecht kunnen onze huidtherapeuten uw littekens verminderen.

Plan vrijblijvend een intake voor het behandelen van uw littekens

Littekens in cijfers

  • 99% van de mensen heeft last van littekens
  • 60% van de mensen weet niet dat ze deze kunnen laten behandelen. 
  • In 2021 hebben wij 75 mensen behandeld voor hun littekens
  • In 2022 hebben wij 93 mensen behandeld voor hun littekens
  • 5/5  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ +74 Google en Salonized reviews!

Hoe ontstaan littekens?

Littekens kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een ongelukkige val of als er een operatie nodig is. De manier waarop een litteken ontstaat heeft invloed op de genezing. Hoe ernstiger de wond, hoe langer de genezing ook kan duren en hoe groter de kans op (grotere) littekenvorming. Ook kan de wondgenezing per persoon verschillen. Wanneer iemand bijvoorbeeld rookt of diabetes heeft, is de wondgenezing slechter en is de kans op complicaties ook groter. Hetzelfde geldt wanneer er een ontsteking plaatsvindt. Er zijn verschillende soorten littekens:

  • Hypertrofisch litteken
  • Keloid 
  • Atrofisch litteken
  • Acne littekens 
  • Automutilatie

Plan vrijblijvend een intake

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hypertrofisch litteken

Hypertrofisch litteken op de buik

Een hypertrofisch litteken is een littekens wat bovenop het oorspronkelijk wondbed ligt. Bij een hypertrofisch litteken wordt in de beginfase van het litteken te veel bindweefsel aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het litteken verdikt wordt. Ook is deze vaak rood en kan gevoelig zijn. Na een aantal maanden kan zo’n litteken weer vlakker worden.

Keloid

Keloid litteken op de schouder

Keloid is littekenvorming buiten het oorspronkelijk wondbed. Dit komt vooral voor op de schouders, nek, achterhoofd en op het borstbeen. Het wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huid, maar kan bij iedereen voorkomen. Genen lijken ook mee te spelen. De precieze oorzaak is onduidelijk.

Atrofisch litteken

Atrofisch litteken op de schouder

Een atrofisch litteken is een litteken waarbij er te weinig weefsel in de huid zit. Dit kan een verzonken litteken achterlaten waarover een dun laagje huid ligt. De oorzaak van een atrofisch litteken is een slechte wondgenezing. Dit kan onder andere ontstaan door spanning op de wond, infectie, slechte algemene wondgenezing, medicatie, roken of bepaalde ziekten. 

Acne littekens

Acne littekens op de wang

Acne littekens ontstaan na acne. Acne gaat gepaard met ontstekingsmateriaal zoals talg en pus. Hierdoor kunnen puistjes en ontstekingen moeilijk genezen en worden er eerder littekens gevormd. Hoe groter en heftiger de ontstekingen, hoe groter de kans op littekens na acne. Dit kan variëren van rode of gepigmenteerde vlekjes die achterblijven tot diepe putjes in de huid. 

We kunnen acne littekens ook weer onderverdelen. Dit kan in icepick scars (diepe, verzonken en kleine punten), rolling scars (bredere verzonken littekens) & boxcar scars (wat meer hoekige, scherp begrensde, verzonken littekens).

Automutilatie

Dit zijn littekens ontstaan na zelfbeschadiging. Deze kunnen verschillende vormen aannemen. Afhankelijk van de genezing kan hier ook hypertrofie of atrofie ontstaan. 

Vrijblijvende intake inplannen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe ziet een behandeling tegen littekens eruit?

https://www.youtube.com/watch?v=mcjrhRCkAmU

Voor littekens zijn er verschillende opties mogelijk. 

CO2 laser

Met de CO2 laser wordt er met behulp van laserlicht hitte bundels in de huid gemaakt waardoor het vocht in de huid verdampt. Doordat er kleine gaatjes gemaakt worden blijft tussenliggend weefsel intact. Dit zorgt voor een gecontroleerde behandeling met een spoedig herstel. Vanuit hier komt een wondgenezingsproces op gang waardoor collageen en elastine aangemaakt wordt. Cellen gaan zich herstructureren waardoor het overmatige littekenweefsel kan verminderen. 

Microneedling

Bij microneedling wordt er met behulp van vibrerende naaldjes minuscule gaatjes in de huid gemaakt. Dit zorgt voor een gecontroleerd wondgenezingproces waarbij collageen en elastine opnieuw worden aangemaakt.  De huid wordt dikker en steviger. Tevens krijgt de huid een stimulans om zich op een natuurlijke en snelle manier te vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat cellen gaan herstructureren en zo overmatig littekenweefsel kan verminderen. 

TCA peeling

Een TCA peeling is een peeling welke bestaat uit hoge concentraties trichloorazijnzuur, variërend van 12% tot 20% . Bij een TCA peeling brengen we voor korte tijd een peelingsmiddel aan op de huid. Dit zorgt voor een gecontroleerde manier van schade aan de huid: het middel lost als het ware de bovenste huidlaag op. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd om collageen aan te maken en zo te verstevigen.

Wilt u precies weten wat de beste behandeling is voor u? Plan dan vrijblijvend een intake!

Wat kost het behandelen van littekens?

Microneedling enkel litteken100,-
Microneedling meerdere littekensVanaf 150,-
Microneedling gehele gelaat150,-
CO2 laser enkel litteken125,-
CO2 laser littekens gehele gelaat600,- inclusief LED sessie en 2 behandelingsproducten
Co2 laser littekens halve gelaat400,- Inclusief LED sessie en 2 nabehandelingsproducten
TCA peeling gehele gelaatVanaf 150,-
Microneedling combinatie TCA peeling250,-

Voor / na foto’s van behandeling littekens

Hieronder vindt u enkele foto’s van littekens voor en na de behandeling

In sommige gevallen worden littekenbehandelingen vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Vraag bij uw zorgverzekeraar na wat de voorwaarden hiervoor zijn. SKN2 heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP) en hebben een eigen AGB code.

Wat vonden onze klanten van de behandeling?

Hier kom ik nu een tijdje voor huidtherapie en ben steeds erg blij met de resultaten hiervan. Ik ben altijd heel goed geholpen door Sofie. Geeft altijd goed en passend advies en denkt met je mee. Dankzij haar behandelingen stap ik in ieder geval een stuk zelfverzekerder de straat op.

Ik heb bij SKN2 in Utrecht mijn litteken laten behandelen met de CO2 laser. Ik ben erg tevreden met het resultaat en de vriendelijkheid van het personeel.

Vrijblijvend een intake inplannen?

Moedervlekken

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen aan SKN2.nl over littekens

In de loop van de tijd kunnen littekens vanzelf minder rood en dik worden. Echter zal een litteken altijd zichtbaar blijven. Wilt u uw litteken daadwerkelijk verminderen, dan zal dit met behulp van lasers of microneedling kunnen. Ook kunt u gebruik maken van siliconenpleisters om littekens te kalmeren.

Met de CO2 laser kunnen verdikte littekens weer vlak worden gemaakt. Door op een gecontroleerde manier schade te geven aan het litteken gaat deze zich herstructureren. Zo wordt het litteken vlakker en zachter van structuur. Ook microneedling is een goede opties voor het minderen van littekens. Met behulp van minuscule, vibrerende naaldjes wordt er eveneens op een gecontroleerde manier schade gegeven aan de huid. Dit zorgt ervoor dat de huid zich gaat vernieuwen en dat overmatig weefsel aanmaak wordt afgebroken.

Dit kan erfelijk zijn maar hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is vooral de manier waarop de wond geneest, hoe de wond is ontstaan en op welke locatie het litteken, zit wat bepalend is voor de vorming van verdikte littekens. Ook wordt er bij donkere huidtypes sneller keloid en hypertrofie gezien na de wondgenezing.

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten