Moedervlekken

Moedervlekken

Iedereen heeft moedervlekken. Naarmate we ouder worden kunnen er ook nieuwe moedervlekken ontstaan. Sommige liggen in de huid en anderen liggen weer op de huid. Deze kunnen voor mensen cosmetisch storend zijn. Hoewel moedervlekken over het algemeen goedaardig zijn, kunnen ze ook kwaadaardig worden. Het is daarom belangrijk dat als u uw moedervlekken wilt laten verwijderen, dat een specialist de beoordeling doet. 

Het unieke aan SKN2 is dat wij cosmetische storende moedervlekken verwijderen en dat u hiervoor bij de dermatoloog terecht komt voor de behandeling.

Plan vrijblijvend een intake voor het verwijderen van uw moedervlekken

Moedervlekken in cijfers

  • De meeste moedervlekken zijn goedaardig
  • Ongeveer 80% van de mensen heeft cosmetisch storende moedervlekken
  • 50% van deze personen laat hun moedervlekken verwijderen
  • 5/5  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️    +74 Google en Salonized reviews!

Wat zijn moedervlekken?

Moedervlekken zijn (goedaardige) opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Een moedervlek is een normaal en goedaardig verschijnsel, vrijwel iedereen heeft moedervlekken. Het aantal moedervlekken dat iemand heeft kan per persoon variëren. Gewone moedervlekken zijn meestal bruin van kleur en kunnen vlak, bol of hobbelig zijn. Ook kunnen moedervlekken huidskleurig zijn. Vaak is de vorm symmetrisch en heeft de moedervlek maar 1 kleur. 

Atypische moedervlekken zijn moedervlekken met een onregelmatige vorm en meerdere kleuren. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende kleuren bruin in dezelfde moedervlek zitten. Atypische moedervlekken zijn goedaardig, maar moeten soms wel in de gaten gehouden worden. Mensen met meerdere atypische moedervlekken hebben een hogere kans op het krijgen van een melanoom (huidkanker). 

Hoe ontstaan moedervlekken?

Moedervlekken zijn pigmentvormende cellen in de huid die bij elkaar liggen. De meeste moedervlekken ontstaat tussen het 3e en 20ste levensjaar, hoewel sommige moedervlekken ook al vanaf de geboorte aanwezig kunnen zijn. De mate waarin iemand aan zonlicht wordt blootgesteld heeft invloed op het aantal moedervlekken dat iemand heeft. Zo kunnen er in de loop van de jaren meer moedervlekken ontwikkelen en kunnen sommige ook groter worden. Vaak ontstaan na uw 35ste geen nieuwe moedervlekken meer. Ook kan erfelijkheid meespelen met het ontstaan van moedervlekken. 

We maken onderscheid tussen de volgende typen moedervlekken:

  • Dermale naevus
  • Naevus (normale moedervlek)
  • Atypische naevus 
  • Melanoom
  • Fibroom

Plan vrijblijvend een intake

Naam

Naevus

Moedervlekken

Naevus is de Latijnse benaming voor de ‘gewone’ moedervlek. Deze bevat pigmentcellen. De normale naevus heeft verschillende variaties. Zo kan deze haartjes bevatten, maar ook verschillen in kleur, grootte, aantallen en vorm. Deze gewone moedervlek is goedaardig.

Dermale naevus

Huidskleurige dermale naevus kin

Een dermale naevus is een moedervlek waarin er naevuscellen in de dermis (lederhuid) liggen. Dit zorgt ervoor dat deze een bolling krijgt. Deze kan pigment bevatten, maar kan ook huidskleurig zijn. De dermale naevus is goedaardig. 

Atypische naevus

Atypische naevus, ook wel atypische moedervlek, op de buik

Een atypische naevus is een moedervlek welke afwijkend is van de gewone naevus, maar waar nog niet gesproken wordt van een melanoom (kwaardaardige moedervlek). Deze is vaak groter dan 5 mm, heeft een vage begrenzing, onregelmatige vorm, onregelmatige kleur of bevat roodheid. Wanneer er meer dan 3 van deze kenmerken aanwezig zijn wordt er gesproken van een atypische naevus. Het advies is dan ook om deze te laten verwijderen.  

Melanoom

Huidkanker, een melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek. Een melanoom herkennen is lastig en vereist ervaring. Met de ABCDE methode kunt u zelf in de gaten houden of uw moedervlek afwijkend is. Deze is als volgt:

A (asymmetrisch) – Wanneer er een streep door de moedervlek wordt getrokken en deze aan beide kanten van de streep niet symmetrisch is.

B (border) – Wanneer de grens van de moedervlek niet grillig is van structuur

C (color) – Wanneer er verschillende kleuren aanwezig zijn in de moedervlek. 

D (diameter) – Wanneer de moedervlek groter is dan 6 mm

E (evolution) – Wanneer de moedervlek verandert van vorm, groeit, bloed of jeukt. 

Wanneer u twijfelt ga dan altijd eerst naar uw huisarts! Deze kan u doorverwijzen naar een dermatoloog. 

Fibroom

Gepigmenteerde fibroom bij het oor

Een fibroom is geen moedervlek, maar kan wel op een dermale naevus lijken. Het is een uitsteeksel van de huid welke pigment kan bevatten. 

Vrijblijvende intake inplannen?

Naam

Hoe ziet een behandeling tegen moedervlekken eruit?

VIDEO beenvaatjes

Bij SKN2 behandelen we alleen goedaardige moedervlekken. Dit kan op twee manieren gebeuren. 

Shaven

Wanneer een moedervlek verheven is, of een bolling heeft, kan deze verwijderd worden met de “shave techniek”. Hierbij wordt de moedervlek met pincet opgepakt en met een schaartje verwijderd. Het plekje wordt daarna dichtgebrand. Hier houdt u een klein korstje aan over die na een week tot anderhalf week tijd er af valt.

Exicisie

Wanneer de moedervlek vlak is wordt er gekozen voor een excisie. De moedervlek wordt weggesneden en uit de huid gehaald. Daarna wordt de huid gehecht en met een pleister afgeplakt. Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd en houdt u een klein littekentje over.

Bij zowel het shaven als bij een excisie is 1 behandeling voldoende. Soms wordt er bij het shaven op een later moment nog een klein beetje bijgeschaafd wanneer deze niet gelijk is met de huidlaag.

Wilt u precies weten wat de beste behandeling is voor u? Plan dan vrijblijvend een intake!

Wat kost het verwijderen van moedervlekken?

Shaven 1-3 plekjes195,-
Shaven 4-6 plekjes275,-
Shaven 7-10 plekjes350,-
Excisie 1 plekje350,-
Excisie 2 plekjes550,-
Excisie 3 plekjes750,-

Voor / na foto’s van behandeling voor moedervlekken

Hieronder vindt u enkele foto’s van moedervlekken voor en na de behandeling

Het verwijderen van cosmetische moedervlekken wordt helaas niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Wat vonden onze klanten van de behandeling?

Fijn geholpen met het verwijderen van moedervlekken.
Vakkundig advies met heldere verwachtingen.
Bedankt!

Moedervlekken laten verwijderen. Half jaar later nog steeds erg tevreden over. Ik ben erg tevreden over zowel de professionaliteit van het personeel als de behandeling. Zeker aan te raden.

Vrijblijvend een intake inplannen?

Moedervlekken

Naam

Veelgestelde vragen aan SKN2.nl over moedervlekken

Nee, het verwijderen van een moedervlek kan alleen gedaan worden door een arts. Een moedervlek zit diep in de huid en kan opnieuw terugkomen wanneer deze niet goed wordt verwijderd, maar kan ook gaan ontwikkelen tot een kwaadaardige moedervlek. Om dit te voorkomen wordt er eerst altijd een beoordeling gedaan door een arts.

Nee. Een dermatoloog is gespecialiseerd in het kijken naar moedervlekken en de beoordeling tussen een goedaardige en kwaadaardige moedervlek. Het is daarom juist goed om de dermatoloog naar uw moedervlek te laten kijken en deze te verwijderen.

Nee, een schoonheidsspecialiste is niet opgeleid om een moedervlek medisch te mogen beoordelen en te verwijderen. Het kan gevaarlijk zijn wanneer met de onjuiste kennis en materialen moedervlekken worden verwijderd.

U kunt niet zelf een moedervlek verwijderen. Een moedervlek zit diep in de huid en moet daarom met de juiste medische kennis en zorg weggehaald worden. Wanneer u zelf moedervlekken probeert te verwijderen kan dit schade aan de huid geven en aan de moedervlek. Dit kan ook gevaarlijk zijn wanneer het om een kwaadaardig moedervlek gaat.

Er zijn verschillende dingen waar u op moet letten bij een moedervlek. Dit kunt u onthouden door de ABCDE methode aan te houden:

A: ASYMMETRY
Wanneer de ene helft van de moedervlek er anders uit zien dan de andere helft van de moedervlek is deze a-symmetrisch.
B: BORDER (grens)
Wanneer de grens van de moedervlek vaag overloopt in de normale huid of onduidelijke begrens is, maar ook wanneer deze onregelmatig van vorm is (dus niet mooi rond, maar grillig).
C: COLOUR (kleur)
Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.
D: DIAMETER (omvang)
Wanneer de moedervlek groter wordt dan 6 mm in doorsnee is het vaak verdacht.
E: EVOLUTION
Wanneer de moedervlek in korte tijd erg verandert.

Twijfelt u? Laat uw huisarts of dermatoloog dan uw plekje checken!

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten