Pigmentvlekken

Pigmentvlekken

Pigmentproblematiek is een veel gezien huidprobleem in de praktijk. Het kan bij iedereen voorkomen en op elke leeftijd. Pigment kan in verschillende huidlagen zitten en uit zich daardoor ook op verschillende manieren. Pigmentvlekken zijn onschuldig, maar kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren.

De huidtherapeuten van SKN2 Utrecht kunnen ook uw pigmentvlekken verminderen! 

Plan vrijblijvend een intake voor het behandelen van uw pigmentvlekken

Pigmentvlekken in cijfers

 • Ongeveer 80% van de mensen krijgt te maken met pigmentvlekken
 • Zo’n 60% van de mensen vinden hun pigmentvlekken storend
 • Pigment komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor
 • 5/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ +74 Google en Salonized reviews!

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

Pigment kan verschillende oorzaken hebben. Zo heeft elk pigmentprobleem zijn eigen oorzaak. Over het algemeen gesproken is voornamelijk leeftijd en zonexposie de grootste boosdoener voor het ontstaan van pigment. Door levenslange zonblootstelling wil de huid zijn DNA gaan beschermen door er een pigmentlaagje tussen te leggen. Dit kan zich uiten in pigmentvlekken en kleurverschil. Echter kunnen hormonale factoren, genen en medicatie ook meespelen. Hierbij is de overdracht van de pigmentcellen verstoord. 

Soorten pigment

 • Lentigo solaris
 • Melasma
 • Post inflammatoire hyperpigmentatie
 • Ouderdomswrat (verruca seborroica)

Samen kijken wat wij voor u kunnen doen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Soorten pigmentvlekken

Er zijn verschillende uiting van pigmentvlekken. Dit kan variëren van een enkel plekje tot een wat meer uitgebreide vorm. Ook kunnen deze pigmentvlekken op verschillende delen van het lichaam voorkomen. Behandeling kan verschillen bij de verschillende soorten pigment. Uw huidtherapeut kan u duidelijk uitleggen welke vorm van behandeling(en) er het beste bij uw huid past. 

Plan vrijblijvend een intake

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ouderdomsvlek

Pigmentvlekken gezicht

De medische benaming voor een ouderdomsvlek is lentigo solaris. Dit zijn vlekken die vooral op latere leeftijd worden gezien en ontstaan door zonblootstelling. Ze komen vooral voor op zonbeschene delen, zoals de handen, gezicht en decolleté.

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker, op het voorhoofd

Melasma wordt in de volksmond ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Dit komt omdat het vaak wordt gezien tijdens en na de zwangerschap. Een van de oorzaken is dan ook hormonen. Echter blijkt dat zonneschade ook een steeds grotere rol speelt bij het ontstaan van melasma. Het is een pigmentprobleem die vooral bij vrouwen voorkomt, maar kan ook voorkomen bij mannen (dit is zeldzaam).

Post inflammatoire hyperpigmentatie

PIH is pigment wat ontstaat nadat er een ontsteking of een beschadiging in de huid heeft gezeten. Wanneer een ontsteking of beschadiging in dezelfde huidlaag zit waar ook de pigmentcellen zich bevinden, kunnen deze pigmentcellen kapot gaat en hun pigmentkorrels uitscheiden in de huidlaag. Het kan erg lang duren voordat het pigment opgeruimd wordt.

Ouderdomswrat

Verruca seborrhoica

Ouderdomswratten, ook wel verruca seborroica, zijn verhoornde, wratachtige plekjes die over het gehele lichaam kunnen voorkomen. Ze komen vooral voor op latere leeftijd. Ze kunnen huidskleurig zijn, maar ook donker van kleur. De oorzaak is onbekend.

Het behandelen van pigmentvlekken

Elke pigment probleem heeft zijn eigen specifieke aanpak. Bij SKN2 zijn er verschillende mogelijkheden om uw pigment aan te pakken

Laser

Met behulp van de Alexandrite laser kan pigment worden verwijderd. De warmte van de laser richt zich op de pigmentkorrels van de pigmentvlek. Door de energie die wordt afgegeven door de laser komt er een klap op het pigment. Hierdoor vallen de pigmentkorrels uiteen en kan het lichaam deze opruimen. Laser wordt vooral ingezet voor ouderdomsvlekken en andere donkere pigmentvlekken. 

IPL

IPL heeft eenzelfde werking als de laser. Door de warmte van het licht worden de pigmentkorrels kapot gemaakt en kan het lichaam deze opruimen. IPL wordt vaak ingezet bij lichte pigmentvlekjes. 

Peeling

Voor dieper gelegen pigment, bijvoorbeeld melasma, wordt vaker een peeling gebruikt. In onze peelingen zitten ingrediënten die zich richten op de pigmentcellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van pigment. Deze worden minder actief, waardoor er minder pigmentaanmaak is. Ook zorgt het ervoor dat de huidcellen zich sneller gaan vernieuwen. Hierdoor kan pigment wat in de diepere lagen omhoog komen en afschilferen. Na een peeling kunt u dan ook (lichte) vervelling zien. 

Microneedling

Met microneedling worden er miniscule gaatjes in de huid gemaakt waardoor de huid zich gaat vernieuwen. Levende, gezonde cellen worden weer extra aangemaakt en oude (pigment) cellen worden opgeruimd. Dit zorgt ervoor dat dieper gelegen pigment omhoog kan komen en zo wordt afgeschilferd.

Kosten van het behandelen van pigmentvlekken

 • Laser of IPL enkele pigmentvlek
 • Laser of IPL gedeelte gezicht pigment
 • Laser of IPL gehele gelaat pigment
 • Laser of IPL handen
 • Milkpeel
 • TCA peeling
 • Melapeel Forte
 • Glow Facial of Tranexamine Facial
 • Firm Facial
 • Microneedling
 • 75,-
 • 150,-
 • 175,-
 • 130,-
 • 100,-
 • 150,-
 • 195,-
 • 225,-
 • 250,-
 • 150,-

Wordt het behandelen van pigmentvlekken vergoed door de zorgverzekeraar?

In sommige gevallen worden onze pigmentbehandelingen vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Overleg met uw zorgverzekeraar waar u precies recht op heeft.

SKN2 heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP) en hebben een eigen AGB code.

Wat vonden onze klanten van de behandeling?

Ik heb een Glow Facial, vitamine C peeling behandeling gehad bij SKN2. De behandeling werd op prettige en vakkundige wijze uitgevoerd door Helen. Ze is heel fijn in de omgang en legde de verschillende stappen van de behandeling goed uit. Heel blij met het resultaat!

Erg tevreden over het professionele advies van Sofie en de behandeling van de pigmentvlekken in mijn gezicht. Deze zijn ontstaan in mijn zwangerschap en bleven zichtbaar. Na 1 keer laseren vrijwel verdwenen. Daarnaast heb ik inmiddels 2 behandelingen voor ontharing van de onderbenen gedaan en ik merk nu al verschil. Aanrader!

Vrijblijvend een intake plannen?

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen aan SKN2 over pigmentvlekken

De hoeveelheid behandelingen die nodig zijn is afhankelijk van het type pigment. Zo kunnen ouderdomsvlekken na 1 behandeling al weg zijn, maar zal melasma of dieper gelegen pigment meerdere behandelingen nodig hebben. Pigment kan ook weer terugkeren, daarom kan het soms zijn dat u onderhoudsbehandelingen nodig heeft. De ene komt een enkele keer per jaar terug om het te onderhouden, de ander kan jaren zonder behandeling. 

Pigment kan helaas altijd weer terugkomen. Wel kunt u het goed onderhouden met thuisproducten en zonbescherming om de aanmaak van pigment zo minimaal mogelijk te houden.

Een moedervlek ontstaat vaak op de leeftijd van 3 tot 20 jaar oud. Hierna kunnen er ook nog moedervlekken ontstaan, maar wel in mindere mate. Moedervlekken zijn vaak donker van kleur en kunnen overal op het lichaam voorkomen. Pigmentvlekken ontstaan vaak op latere leeftijd en met name door zon blootstelling. Deze beginnen als een licht vlekje welke later donkerder kan worden. Deze komen vooral voor op zonbeschenen delen, zoals handen, gelaat en decolleté.

Er is een bepaalde type pigmentvlek welke kwaardaardig kan worden. Dit heet een lentigo maligna en is een pigmentvlek welke verschillende kleuren bevat. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een normale pigmentvlek, een lentigo maliagna en een moedervlek. Ook een moedervlek kan eventueel kwaadaardig worden. Het is daarom belangrijk dat u een specialist laat kijken naar uw pigmentvlekken.

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten