Sinus pilonidalis

Sinus pilonidalis (haarnestcyste)

Sinus pilonidalis wordt ook wel een haarnestcyste genoemd. Een sinus pilonidalis is gelokaliseerd in de bilspleet of net erboven. Deze kunnen pijn veroorzaken, maar ook vocht en bloed afgeven. Wij kunnen middels laserbehandelingen uitbreiding en recidief van de haarnestcyste voorkomen.

Plan vrijblijvend een intake voor laserontharen bij sinus pilonidalis

Sinus pilonidalis in cijfers

  • Sinus pilonidalis komt voor op ongeveer 26 per 100.000 personen per jaar
  • Sinus pilonidalis komt voornamelijk voor bij mannen, maar kan ook bij vrouwen voorkomen
  • 5/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ +74 Google en Salonized reviews!

Wat is een sinus pilonidalis (haarnestcyste)?

Een sinus pilonidalis is een holte onder de huid die een verbinding heeft via de huid naar buiten. Hoe deze precies ontstaat is onbekend. Soms is er een relatie met overbeharing, maar dit is niet altijd het geval. De verwachting is dat de holte ontstaat doordat er een haar in groeit en net zoals op andere plekken op het lichaam zich vernieuwd. Deze oude haren kunnen nergens heen waardoor ze zich ophopen. Doordat deze haren in de holte aanwezig zijn kan er een ontsteking ontstaan. 

Wat is de oorzaak van een sinus pilondalis (haarnestcyste)?

Waar er vroeger werd gedacht dat een sinus pilonidalis een erfelijke aandoening was, blijkt dat het krijgen van een SP een verworven aandoening is. De meest waarschijnlijke oorzaak van het krijgen van een sinus zijn afgeknipte haren, bijvoorbeeld van scheren of haren knippen. Dit komt omdat afgeknipte haren een scherper uiteinde hebben dan haren die uit zichzelf los laten. Hierdoor kunnen haren in de huid gaan zitten en gaan ophopen. 

Risicofactoren voor het krijgen van een sinus pilonidalis zijn;

  • Mensen met overmatige haargroei, 
  • Mensen die veel zitten;
  • Mensen met een diepe bilspleet;
  • Mensen die eerder een sinus pilonidalis gehad hebben;
  • Een sinus pilonidalis wordt vaker gezien bij mannen.

Het behandelen van een sinus pilonidalis

Bij SKN2 zorgen we ervoor met behulp van laserontharen dat de kans op het krijgen, of het optreden van een recidief, verkleint wordt. 

Met behulp van laserlicht kunnen haarzakjes worden vernietigd. Het laserlicht wordt opgenomen door het pigment in de haarzakjes, waarna dit licht wordt omgezet in warmte. Deze warmte verhit het haarzakje en zorgt ervoor dat deze wordt vernietigd. Het haartje groeit langzaam uit de haarfollikel en valt na 2 à 3 weken uit.

Haren hebben verschillende haargroeifases. Haren die zich in de actieve groeifase bevinden worden effectief vernietigd. Dit komt omdat een haar welke in de actieve groeifase zit, vast zit aan de haarpapil (de voedingsbodem van de haar). De warmte van de laser komt zo in de haarpapil en wordt beschadigd. Haren die in andere groeifase zitten kunnen weer aangroeien. De warmte komt minder goed bij de voedingsbodem van de haar. Elke haar heeft zijn eigen haargroeicyclus, daarom valt er per behandeling steeds wat uit, maar komen er ook weer haren terug. Voor 80-90% haarreductie zijn er gemiddeld 10-12 behandelingen nodig, met een tussenpauze van 6 weken.

Afhankelijk van bijvoorbeeld hormonen, medicatie en genetisch aanleg zijn er onderhoudsbehandelingen nodig. Dit kan variëren van elke 4 maanden tot eens per jaar. 

Haargroei fasen van een haar

Wordt de behandeling bij sinus pilonidalis vergoed?

In sommige gevallen wordt de behandeling bij sinus pilondalis vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Vraag bij uw zorgverzekeraar na wat de voorwaarden hiervoor zijn. SKN2 heeft contracten met alle zorgverzekeraars.

Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP) en hebben een eigen AGB code.

Direct een intake of afspraak boeken?

Via het onderstaande formulier kunt u direct zelf een vrijblijvende intake of afspraak inboeken voor een behandeling tegen acne

Kosten van laserontharen bij sinus pilonidalis

Laserontharen bilnaad tegen sinus pilonidalis 75,- per behandeling
Laserontharen billen inclusief bilnaad175,-

Vrijblijvend een intake inplannen?

Veelgestelde vragen over sinus pilonidalis

Een haarnetcyste is per definitie niet gevaarlijk, maar het kan wel gaat ontsteken. Er kan dan flinke abcess vorming ontstaan met pus en bloed uitvloei. Een sinus is vaak erg pijnlijk en levert veel discomfort op. Alledaagse activiteiten kunnen soms niet meer worden uitgevoerd. Het daarom belangrijk om hier de juiste voor- en nazorg te leveren. 

Een haarnestcyste is niet altijd zichtbaar. Het begint vaak met een klein gaatje in de bilnaad. Wanneer dit verder ontwikkeld kan het uiteindelijk een pijnlijke bult gaan worden. Deze kan soms in de huid zitten, maar ook naar buiten treden. De bult kan rood van kleur zijn en kan gevoelig zijn. 

Het is lastig om te voorspellen of iemand een haarnestcyste zal krijgen. Daarom is het niet zinvol om preventieve maatregelen te nemen als u niet eerder een haarnestcyste hebt gehad. Heeft u eerder een haarnetcyste gehad, dan zijn er verschillende dingen die u kunt doen. Wanneer u last heeft van overbeharing, begin dan met laserontharen om de kans op ingroeien van nieuwe haren zoveel mogelijk te voorkomen.

AANGESLOTEN BIJ

 

SKN2 – Utrecht

Grauwaartsingel 476 – 478
3541 DA Utrecht

088 – 555 4 620

info@skn2.nl

Openingstijden SKN2

Ma           08.30 : 16.30
Di            08.30 : 20.30
Wo          08.30 : 16.30
Do           08.30 : 20.30
Vr            08.30 : 16.30
Za-zo      gesloten