Spataderen
Spataderen komen bij veel mensen voor. In de meeste gevallen zijn ze onschuldig en is behandeling niet noodzakelijk. Echter kunnen spataderen ook klachten geven, zoals vermoeide benen en hebben mensen met spataderen vaker vochtophoping in de benen. Daarnaast ervaren mensen ze vaak als cosmetisch storend.
Onze artsen en huidtherapeuten van SKN2 kunnen u helpen bij het verwijderen van spataderen.
Plan vrijblijvend een intake voor het behandelen van uw spataderen.
Spataderen in cijfers
- Vrouwen krijgen vaker spataderen dan mannen
- Ongeveer 25 op de 100 mensen krijgt last van spataderen
- 5/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ +74 Google en Salonized reviews!
Wat is de oorzaak van spataderen?
Spataderen zijn verwijde beenvaten. Deze kunnen zowel in, als op de huid liggen.
Bloed stroomt via vaten door het lichaam. In deze vaten zitten vaatklepjes om ervoor te zorgen dat het bloed omhoog kan en niet terug naar beneden stroomt. Wanneer deze vaten gaan verwijderen kunnen de kleppen minder goed sluiten. Dit zorgt ervoor dat het bloed in de benen blijft staan en gaat ophopen in de vaten. Ze zijn dan meer zichtbaar aan de huidoppervlakte.
Kleine vaatjes kunnen paarsblauw van kleur zijn. Grote vaten kunnen dikker zijn en op de huid liggen.
Soorten spataderen
Er zijn verschillende soorten spataderen. Deze kunnen variëren van enkele vaatjes tot zeer uitgebreide spataderen. De benodigde behandeling is verschillend voor de typen beenvaten. Uw huidspecialist kan u duidelijk uitleggen wat voor soort beenvaten u heeft en welke vorm van behandeling(en) er het beste bij uw huid past.
Hieronder ziet u de verschillende typen beenvaten:
- Teleangiëctasieën
- Besenreiser varices
- Spataderen
Direct een intake of afspraak boeken?
Via het onderstaande formulier kunt u direct zelf een vrijblijvende intake of afspraak inboeken voor een behandeling tegen spataderen
Teleangiëctasieën
Teleangiëctasieën zijn kleine rood tot paars kleurige vaatjes welke op het lichaam kunnen voorkomen. Het zijn de allerkleinste uitlopers van vaatjes.
Lees hier over de behandeling van teleangiectasieën
Besenreiser Varices
Besenreiser varices zijn blauw, paarse vaatjes op de benen en/of enkels. Besenreiser varices zijn uitlopers van de beenvaten. Het bloed in deze vaten blijft stilstaan, waardoor ze zichtbaar worden.
Spataderen
Spataderen zijn verdikte, kronkelende vaten welke op het been kunnen liggen. Ze zijn blauwig van kleur en kunnen in sommige gevallen klachten geven zoals vermoeidheid en vochtophopingen in de benen.
Het behandelen van spataderen
Bij SKN2 hebben we verschillende manieren om spataderen te behandelen. Overleg met uw arts of huidtherapeut welke behandeling het meest geschikt is voor uw spataderen.
Spataderen behandelen door middel van laser
Met behulp van de vaatlaser worden kleine bloedvaatjes behandeld. De vaatjes worden verwarmd, waardoor de eiwitten in het bloedvat gaan stollen. Zo worden de vaatjes als het ware dichtgeplakt en kan er geen bloed meer doorheen stromen. Het lichaam ruimt dan de vaatjes op.
Spataderen behandelen met scleroseren
Een alternatief voor laser is scleroseren. Scleroseren wordt gedaan bij wat grotere vaten, maar welke nog wel in de huid liggen. Hierin wordt er vloeistof in de beenvaten gespoten. Dit zorgt ervoor dat de vaatjes dichtgeplakt worden en er geen bloed meer door kan stromen.
Spataderen behandelen met de Müller techniek
Met behulp van de muller techniek kunnen dikkere, opliggende spataderen worden verwijderd. De arts verdooft vooraf de huid en maakt kleine sneetjes in de spataderen. Via deze sneetjes worden de spataderen doorgeknipt en uit de huid getrokken. De benen worden daarna goed ingepakt met kousen en u dient rustig aan te doen.
Kosten van spataderen behandelingen
Laseren beenvaten (klein) | Vanaf 125,- |
Laseren beenvaten (middel) | Vanaf 150,- |
Laseren beenvaten (groot) | Vanaf 175,- |
Sclerotiseren | Per sessie 200,- |
Müller (1 been) | 800,- |
Müller (beide benen) | 1000,- |
Wat vonden onze klanten van de behandeling?
Ik ben bij Sofie Tillema onder behandeling voor laserbehandeling. Ze is aardig en legt alles goed uit. De huid moet na de behandeling herstellen en daarna is het nog wat rood. Ik ben erg tevreden over het proces.
Ik ben bij Skin2 behandeld voor een spider naevus op mijn neus. Behandeling was pijnloos en snel. Ik ben behandeld door een zeer deskundige huid therapeute: Sofie. Erg fijne ervaring!
Vrijblijvend een intake inplannen?
Veelgestelde vragen over spataderen
Zijn spataderen gevaarlijk?
Nee spataderen ansich zijn in principe niet gevaarlijk. Wel kunnen ze psychologische en lichamelijk klachten veroorzaken. Mensen die spataderen hebben kunnen daarnaast last hebben van vermoeide benen, benen waar vocht in blijft staat en in ernstige gevallen kan er eczeem ontstaan met zelfs open wonden.
Wat kan je zelf doen tegen spataderen?
Bij spataderen geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Echter is dit niet altijd mogelijk. Wanneer spataderen in de familie zit, of bijvoorbeeld ontstaan door medicijngebruik of een zwangerschap, zijn er weinig dingen die gedaan kunnen worden om het volledig te voorkomen. Wel kunt u steunkousen dragen wanneer u gevoelig bent voor de aanmaak van spataderen of om verdere ontwikkeling te voorkomen.
Kunnen spataderen vanzelf over gaan?
Nee, helaas kunnen bestaande spataderen niet uit zichzelf over gaan. Om spataderen te verwijderen kan er worden gekozen voor lasertherapie, de vaten dicht laten spuiten of bijvoorbeeld vaten chirurgisch te verwijderen met de Müller techniek.
AANGESLOTEN BIJ
Openingstijden SKN2
Ma 08.30 : 16.30
Di 08.30 : 20.30
Wo 08.30 : 16.30
Do 08.30 : 20.30
Vr 08.30 : 16.30
Za-zo gesloten